Error
  • JUser: :_load: No es pot carregar a l'usuari amb id: 63
Menu
RSS

unnamed

La PAH Tarragona evita més de 300 desnonaments els últims mesos

Els membres de la PAH de Tarragona van oferir divendres passat una reunió informativa al Casal Popular de Cambrils. Els membres de la PAH de Tarragona van oferir divendres passat una reunió informativa al Casal Popular de Cambrils.

Sis famílies cambrilenques podrien arribar a ser desnonades. Almenys així ho asseguren des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Tarragona, que divendres passat organitzava una xerrada al Casal Popular de Cambrils.

Van ser moltes les persones que s’hi van atansar per conèixer què es pot fer i com ajudar a altres famílies que s’han vist afectades per la crisi i que ara no poden pagar casa seva. La Plataforma oferia una sessió informativa per donar a conèixer com funcionen, quins són els passos que han de seguir els afectats i quines són les fites assolides per l’entitat. Només la PAH de Tarragona està integrada per unes 300 persones afectades, de les quals sis famílies són de Cambrils. Però podria haver-hi altres casos que s’haguessin adreçat a d’altres entitats, com per exemple la PAH de Reus.

Des de la Plataforma estan satisfets pels èxits aconseguits. Només en els darrers mesos han pogut col·laborar en la resolució de més d’un centenar de dacions en pagament, una vuitantena de condonacions de deute, una vuitantena de lloguers socials solventats i l’aturada d’una seixantena de desnonaments, ja sigui al jutjat o bé a l’entitat bancària. Els coordinadors de la PAH creuen que un bon assessorament a les persones afectades és bàsic, ja que, “els bancs tenen millors advocats i a sobre, tenen els governs comprats. Però nosaltres lluitem sense descans”, asseguren. 

De fet, els afectats per la hipoteca asseguren que ells “els únics brots verds que veiem són els de les samarretes de la PAH”. Precisament, una de les coordinadores de la PAH Tarragona, Rosa María Rodríguez, explicava que “hi ha molta gent que té por i vergonya, però és important que vinguin a informar-se sobre el procediment i els passos que haurien de seguir. A la PAH no som advocats ni assessors, només afectats que portem la plataforma entre tots i ens ajudem”. 

A banda, Rodríguez assegura que un cop assessorats i amb el suport del grup, els afectats van perdent la por i cada vegada es tornen més forts per lluitar per casa seva: “Sempre diem que els afectats no poden venir derrotats. Han de venir enfadats, perquè els volen fer fora de casa, però nosaltres els fem conscients que no són culpables de la situació que estan patint”. De fet, des de la PAH consideren que les accions que estan realitzant arreu comencen a donar el seu fruït i transmeten un missatge positiu als afectats: “La por ha canviat de bàndol. Abans la teníem nosaltres, a què ens fessin fora de casa. Ara la tenen els bancs. Per això negocien”, diuen. 

Precisament un dels afectats, Nestor Reyna, explicava el seu cas en el que va estar a punt de ser desnonat i ho va poder evitar a l’últim minut gràcies a l’assessorament de la PAH i a les diferents accions realitzades plegats. En aquest sentit, Reyna considera que “és el banc qui m’ha fet activista. Des que sóc a la PAH no m’han desnonat. He comprovat en primera persona la força que té la plataforma”. 

Al marge de l’acció que realitzen els afectats organitzats en entitats com la PAH, també les administracions públiques són conscients de la problemàtica. En el darrer any, la Generalitat ha destinat prop de sis milions d’euros en ajuts socials per l’habitatge a més de 3.000 famílies del Camp de Tarragona. L’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha actuat en més de 30.000 casos a nivell de tot el país per evitar que famílies en risc d’exclusió social quedessin sense casa. Però no sembla que la situació hagi de ser millor aquest 2015 i ja es preparen perquè les prestacions puguin arribar a més de 38.000 llars.

6.200 consultes a Cambrils

Per la seva banda, l’Ajuntament de Cambrils impulsava ara fa deu anys la Borsa d’Habitatge de lloguer social per tal de gestionar pisos amb rendes mensuals que no superin els 450 euros. Es tracta d’un servei gratuït amb atenció personalitzada que també ofereix assessorament jurídic en matèria d’habitatge. Durant el 2014 el servei atenia 6.231 consultes, es signaven 62 contractes nous i es gestionaven 120 contractes vigents d’altres anys. Pel que fa a ajuts, es tramitaven 166 prestacions per als pagaments de deutes de rendes i quotes, per desnonaments o dacions o bé per aturats i aturades de llarga durada. També es gestionen, des del 2013, cinc pisos d’inclusió social per a famílies amb ingressos molt baixos i requisits especials. 

Darrera modificació elDivendres, 27 Febrer 2015 01:50

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web