Menu
RSS

unnamed

La Generalitat concedeix el dipòsit dels bronzes de la Llosa 25 anys després

La Generalitat concedeix el dipòsit dels bronzes de la Llosa 25 anys després

El Museu d’Història de Cambrils ha aconseguit el dipòsit definitiu del conjunt de bronzes romans de la Llosa, datats al segle IdC. La concessió de la Generalitat de Catalunya arriba 25 anys després de la descoberta dels bronzes i d’un llarg camí per aconseguir que aquestes peces, de rellevància internacional, es poguessin quedar a Cambrils de manera permanent.

El passat mes d’agost, l’Ajuntament de Cambrils, a instàncies de la Junta de Govern del Museu d’Història de Cambrils, va tornar a demanar  formalment a la Generalitat el dipòsit definitiu, tal com ja s’havia fet en cinc ocasions anteriors des del moment de la descoberta dels bronzes.

Finalment, el desembre passat l’Ajuntament de Cambrils va rebre la resolució signada pel director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Josep Boya, que autoritzava el dipòsit definitiu al Museu de 230 objectes procedents dels jaciments dels Jardins de l’Ermita de la Mare de Déu del Camí i de la Vil·la Romana de la Llosa. Entre aquestes peces, les més rellevants corresponen al conjunt de Bronzes de la Llosa, però també s’hi inclouen molts dels materials que formen part de l’exposició del Museu, però que es trobaven en situació legalment ambigua des de l’any 2005.

Els objectes recuperats havien estat utilitzats entre la segona meitat del segle I i el segle II dC, moment de màxima esplendor i riquesa de la vil·la. Alguns dels estris són d'il·luminació: el canelobre, el lampadari i la llàntia; i els altres formen part de la vaixella de luxe de la casa, la pàtera, els coladors i els suports. Totes aquestes peces formaven part del mobiliari de la sala més noble, el menjador (triclinium), i els va dissenyar i fabricar un mateix taller, probablement del sud d'Itàlia. 

La concessió definitiva del dipòsit coincideix amb el 25è aniversari de la descoberta dels bronzes en el marc d’una excavació científica a càrrec de Códex i dirigida per Ester Ramon. Per aquest motiu, el Museu d’Història de Cambrils ha organitzat una programació especial dins del festival Tarraco Viva 2017 i el Dia Internacional dels Museus, el proper 21 de maig. Les activitats es portaran a terme a la Vil·la Romana de la Llosa des de les 11 hores i fins a les 14 hores.

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web