Menu
RSS

unnamed

L’Ajuntament de Cambrils restaurarà la Torre del Port aquest hivern

L’Ajuntament de Cambrils restaurarà la Torre del Port aquest hivern

La Torre del Port és la postal més coneguda i un dels monuments més fotografiats de Cambrils. Catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional, es tracta de l’espai museístic del municipi més visitat cada any amb uns 5.000 usuaris. Ara, l’Ajuntament impulsa una rehabilitació integral per tal d’acabar amb els problemes de goteres i humitats que pateix aquesta edificació que data del segle XVII.

El projecte, que es podria licitar abans que acabi l’any, es troba en exposició pública fins al 2 de novembre. Aquestes obres ja compten amb els permisos de Patrimoni de Tarragona i podrien posar-se en marxa a principis de l’any 2018.

L’actuació que es farà sobre la torre afectarà tant a l’exterior com a l’interior del monument amb l’objectiu d’acabar amb les filtracions que es produeixen per culpa de la pluja i millorar el seu revestiment. L’any 2001, quan la Torre del Port va obrir com a espai expositiu, va ser la darrera vegada que el consistori va intervenir en la construcció d’una forma global. Des d’aleshores s’han fet només petites actuacions que no han tallat el problema. 

El problema rau en la coberta de l’edifici, construïda als anys 40. Quan el consistori va adquirir la torre, l’any 1993, ja es va detectar que les baixants de la teulada provoquen que el balcó existent a la part superior de la torre quedi inundat en cas de pluja, provocant filtracions a l’interior. A més, el recorregut de l’aigua també ha provocat la pèrdua de la pel·lícula exterior de la torre, original del segle XVII. Tal com explica el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, “la situació no és greu, però cal actuar-hi perquè no vagi a més”.

Així, la solució adoptada consisteix en instal·lar uns canalons que recullin l’aigua de pluja i crear unes baixants per evitar l’erosió del revestiment de la torre. L’actuació també inclourà la reparació de la façana, la coberta, la fusteria exterior i interior, el repintat de parets i parquets, així com un tractament contra les humitats i alguna millora en el sistema elèctric i d’il·luminació. Tot, recalca Martí, sense que afecti visualment al conjunt i amb l’ús de materials que no afectin morfològicament a l’aspecte original.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Lluís Abella, explica que “un dels objectius que ens vam marcar a l’inici d’aquest mandat, en què ja comencem a aixecar el cap econòmicament, va ser l’actualització d’alguns dels nostres espais històrics, com ja hem fet al jaciment de la vil·la romana de la Llosa i al Molí de les Tres Eres o com farem properament amb el refugi de la Guerra Civil al carrer Creus”. Sobre la restauració de la Torre del Port, Abella afirma que “ens fa especial il·lusió, perquè és un lloc emblemàtic i es notarà molt la millora amb una rehabilitació totalment necessària”.

Per tal de finançar el projecte, pressupostat en 78.000 euros, l’Ajuntament ja compta amb la partida corresponent, que va sorgir de la modificació de crèdit que es va aprovar per ple a l’agost. A més, des del departament de Cultura s’ha demanat una subvenció al Ministeri de Foment de l’1,5% cultural per finançar una part de l’actuació.

Pel que fa al calendari d’obres, l’objectiu del consistori és poder fer la licitació del projecte abans que finalitzi l’any i engegar les obres a principis del 2018. La durada de les obres és de quatre setmanes i l’objectiu fixat és enllestir la rehabilitació de cara a la Setmana Santa.

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web