Menu
RSS

unnamed

Puigdemont promet el càrrec sense esmentar al Rei ni la Constitució

Puigdemont promet el càrrec sense esmentar al Rei ni la Constitució

ACN Barcelona/ Carles Puigdemont ha pres possessió com a 130è president de la Generalitat prometent “fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament”.

Aquesta és la fórmula de pregunta que ha utilitzat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, saltant-se el protocol d’un reial decret, que estableix que un càrrec de l’administració ha de prometre “lleialtat al Rei i guardar la Constitució”. Davant la pregunta de Forcadell, Puigdemont s’ha limitat a dir: “Sí, prometo”. En el seu primer discurs com a president de la Generalitat, Puigdemont ha argumentat que la fórmula de prometatge respon a un “cercle virtuós de legitimitat democràtica indiscutible”.

“He promès el càrrec de 130è president de la Generalitat explicitant aquesta lleialtat al Parlament i poble de Catalunya, entenent que el Parlament escull el president i el poble escull Parlament, en un cercle virtuós de legitimitat democràtica indiscutible”, ha assegurat Puigdemont en l’inici del seu primer discurs com a president de la Generalitat. Des del Saló Sant Jordi del Palau, ha defensat que les esperances dels ciutadans (millors condicions de vida, drets bàsics garantits i qualitat dels serveis públics) no es poden garantir amb les eines actuals.

“Amb el que ens han deixat no ho podem fer. Estem ofegats i humiliats financerament, menystinguts en la nostra identitat i llengües, per tant, ens calen les eines per garantir tot això”, ha insistit. En aquest context, s’ha compromès a “no permetre que es faci de qualsevol manera” i a fer-ho bé.

I ha establert els “grans propòsits” que vol seguir en el seu mandat: treballar per garantir, estabilitzar i asserenar. Puigdemont considera que cal explicar més i millor als ciutadans per tal d’implicar més gent. I és que, segons el nou president de la Generalitat, cal estabilitzar per consolidar les majories que ho facin possible a través d’un debat que s’ha de regir pel “màxim respecte i serenor”.

Així mateix, ha defensat que cal completar tots els treballs per desplegar el pla de govern i garantir la “solvència jurídica” de totes les decisions que prengui l’executiu. El nou president ha volgut seguir el fil de les metàfores marineres que ha caracteritzat Mas citant un poeta turc: “el més bonic del mar és el que no hem navegat”. Una frase que Puigdemont ha dedicat al fins ara president de la Generalitat com a símbol del viatge que es reprèn a partir d’ara.

Puigdemont ha clos el seu primer discurs com a president de la Generalitat defensat que “impossible és només una opinió” i ha afegit una altra cita, en aquest cas de l’escriptor i periodista Gaziel: “Sóc fal·lible però insubornable”.

En l’acte solemne, que ha acabat amb la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya, Mas ha simbolitzat el traspàs al capdavant de la Generalitat col·locant a Puigdemont el distintiu propi del càrrec. Fórmules de prometatgeUn reial decret del 1979 estableix que en els actes de presa de possessió de càrrecs o funcions públiques a l’administració s’ha de respondre la següent pregunta: ‘Jureu o prometeu per la vostra consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec amb lleialtat al Rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat?’.

Artur Mas, en els actes de presa de possessió tant del 2010 com del 2012 va respondre a aquesta pregunta prometent fidelitat al Rei i a la Constitució, però va afegir la promesa de ser fidel també al poble de Catalunya amb la fórmula: “Sí, ho prometo amb plena fidelitat al poble de Catalunya”, va dir.Puigdemont, quan va prendre possessió com a alcalde de Girona, va prometre “per imperatiu legal”.

Darrera modificació elDimarts, 12 Gener 2016 22:02

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web