Menu
RSS

unnamed

Cambrils, Salou i Vila-seca han perdut 3.600 habitants estrangers els últims cinc anys

Cambrils, Salou i Vila-seca han perdut 3.600 habitants estrangers els últims cinc anys

L’Institut Català d’Estadística (Idescat) ha fet públic un informe que reflexa que la població estrangera va disminuir un 5,6% a Catalunya el darrer any (són xifres a 1 de gener del 2015). Es tracta del tercer any seguit que es produeix aquest dèficit migratori. A casa nostra, el fenomen és similar a Salou i Cambrils, mentre que Vila-seca és dels pocs municipis catalans on creix la població amb nacionalitat estrangera l'últim any.

D’acord amb les dades del padró municipal d’habitants, el cens de Vila-seca ha registrat un lleuger augment de 90 estrangers més respecte al 2014. Aquesta xifra representa pràcticament la quarta part del creixement demogràfic del municipi en el darrer període calculat, quan va créixer en 409 nous habitants, fins als 22.322. Aquest important augment de població arriba després de dos anys de davallades i suposa assolir el màxim històric al municipi.

Per contra, la població estrangera a Cambrils ha baixat en 431 persones en un any i el total d’habitants en 386, fins als 32.915. A Salou han marxat 412 estrangers en el darrer període, tot i que el descens de població registrat va ser només d’un centenar de persones (26.459 en total). En línies generals, ambdós municipis han perdut població per tercer any consecutiu, seguint la dinàmica de tot Catalunya.

La pèrdua de població estrangera s’ha accentuat els darrers anys per motius com la crisi econòmica i la manca de feina, segons els experts. Si fem una ullada al padró de 2011, podem observar que, en només cinc anys, 3.600 estrangers han marxat dels tres municipis de la Costa Daurada central, tot i que la població, en termes generals, s'ha mantingut pràcticament igual en aquest període.

Aquesta disminució s’ha produït de forma especialment accentuada a Salou, on des de 2010 fins al 2015 s’ha perdut el 19% de la població estrangera i el 2,1% en xifres globals. Segons les dades que facilita l’Idescat, 2.096 veïns amb origen fora d’Espanya han marxat del municipi en cinc anys. Els que marxen són, sobretot, ciutadans de la Unió Europea (957), Sud-Amèrica (654) i Àfrica (375).

A Cambrils, del 2011 ençà la població estrangera ha caigut en 1.152 habitants, un 15,9%, quan el cens només ha baixat en 93 persones en aquest mateix temps, un 0,28%. Un descens motivat bàsicament per la marxa de veïns originaris d’altres països de la UE (853) i Sud-Amèrica (569).

Pel que fa a Vila-seca, avui hi viuen un 14,9% d’estrangers menys que l’any 2011, tot i que el cens de 2015 representa un 2,2% més d'habitants. En només quatre anys s’han perdut 700 veïns d’altres nacionalitats, majoritàriament també europeus (283) i sud-americans (301).

Pel que fa a la proporció de població estrangera, tot i la disminució dels darrers anys, Salou segueix sent un cas paradigmàtic. L’any 2015, un de cada tres salouencs tenia nacionalitat estrangera (33,1%), quan la mitjana catalana es situa en un 13,7% del total. L’any 2009, però, la proporció de població estrangera a la capital de la Costa Daurada era del 41%.

Cambrils (18,5%) i Vila-seca (17,4%) també estan per sobre de la mitjana catalana, encara que estan en una línia similar a la de les comarques del Baix Camp (15,9%) i el Tarragonès (16,8%).

Quant a l’origen dels habitants amb nacionalitat estrangera, la Costa Daurada ha experimentat en els darrers anys un dèficit migratori en tots els continents, però molt accentuat en països de Sud-Amèrica i d'Europa. No obstant això, els habitants procedents de països europeus de fora de la unió són els únics que han crescut en els darrers temps als tres municipis. En xifres generals, els ciutadans europeus (de dins i fora de la UE) representen la meitat de la població estrangera a casa nostra.

Darrera modificació elDivendres, 04 Març 2016 16:41

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web