Menu
RSS

unnamed

La Pineda es converteix en un museu a cel obert amb l'exposició fotogràfica 'Gènesi'

La Pineda es converteix en un museu a cel obert amb l'exposició fotogràfica 'Gènesi'

Aquest dimecres s'ha presentat l’exposició fotogràfica de Sebastião Salgado 'Gènesi. Art al carrer', que l'Obra Social "la Caixa" porta al Parc del Pinar de Perruquet de la Pineda fins al 30 d'agost.

Amb el seu programa Art al carrer, que va engegar l'any 2006, l’Obra Social ”la Caixa” vol convertir Vila-seca en un museu a cel obert i apropar l'obra d'artistes de renom en el panorama internacional. Les exposicions compleixen una funció social: són una eina de coneixement i d'integració a l'abast de tots, el que representa l'objectiu últim de l'Obra Social "la Caixa" en l'àmbit cultural.

Ara, l’Obra Social “la Caixa”  presenta, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vila-seca, l'exposició 'Gènesi', que mostra el treball excepcional del fotògraf brasiler Sebastião Salgado. Es tracta del seu tercer projecte a llarg termini sobre temes globals, després dels seus anteriors treballs 'Treballadors' i 'Èxodes'.

Si en aquells dos projectes va plasmar la condició humana i va evidenciar les desigualtats del món actual per mitjà d’un llenguatge plàstic personal, profund, poètic i d’alta qualitat formal, a 'Gènesi' situa ara el focus en el món natural i ens convida a interrogar-nos sobre l’estil de vida humà actual i l’impacte que té en els recursos naturals del planeta.

Nascut el 1944 a Aimorés, Minas Gerais (Brasil), Salgado va estudiar economia, però des dels 29 anys es dedica del tot a la fotografia. Després de treballar per a les agències Sygma i Gamma, el 1979 es va incorporar a Magnum Photos, fins al 1994, any en què va crear, amb Lélia Wanick Salgado, Amazonas Images, una agència dedicada exclusivament a la seva obra. El 2001 va ser nomenat ambaixador especial d’UNICEF, i entre els seus nombrosos reconeixements va rebre el 1998 el Premi Príncep d’Astúries de les Arts.

A finals del 1990, després de fotografiar durant unes quantes dècades arreu del món les grans transformacions demogràfiques i culturals del nostre temps, Sebastião Salgado va tornar al seu lloc natal, una finca ramadera a la vall del riu Doce, a l’estat de Minas Gerais, al Brasil. Les terres abans fèrtils, envoltades de vegetació tropical, amb una exuberant diversitat d’espècies vegetals i animals, havien estat víctimes d’un procés de desforestació i erosió.

La naturalesa semblava esgotada. La seva dona, Lélia Wanick Salgado, va tenir la idea de replantar un bosc amb les mateixes espècies autòctones, recreant l’ecosistema que Salgado havia conegut de nen. A poc a poc els animals van anar tornant, fins que es va aconseguir un renaixement complet de la zona. Actualment la finca és un espai protegit.

Aquesta experiència és la base del projecte fotogràfic de 'Gènesi'. Al principi, el va concebre com una denúncia de la desaparició d’espais únics del planeta, però les vivències quotidianes de la finca de la vall del riu Doce van fer canviar a Salgado el rumb de la investigació. Al llarg de vuit anys i en trenta-dos viatges a llocs remots de tot el planeta, ha localitzat paisatges terrestres i marítims, ecosistemes i comunitats humanes, que s’han mantingut intactes. 

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web