Menu
RSS

unnamed

L'economia tornarà a tenir el PIB d'abans de la crisi el 2016 però l'ocupació no es recuperarà fins al 2021

L'economia tornarà a tenir el PIB d'abans de la crisi el 2016 però l'ocupació no es recuperarà fins al 2021

El 2014 ha estat un any de ''molt bones notícies'' per a l'economia catalana perquè s'ha registrat el millor comportament des de l'inici de la crisi i per primera vegada des del 2007 s'ha creat ocupació neta, segons la conclusió més destacada de la 'Memòria Econòmica de Catalunya'.

Tot i això, el PIB actual encara està un 6% per sota del PIB del 2007 i fins al 2016 no es recuperarà el PIB d'abans de la crisi. La recuperació de l'ocupació, però, requerirà de set anys més, fins al 2021. En aquell moment, si es mantenen els ritmes de creixement actual, s'igualarà l'ocupació de màxims que hi havia el 2007. La Memòria preveu que el creixement del PIB d'aquest any estarà per sobre del 3%.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha tancat l'acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya, confirmant l'acceleració de la recuperació de l'economia catalana durant el 2014 i els primers sis mesos d'aquest any. Tot i això, Puig ha volgut advertir als empresaris reunits a l'auditori de la Llotja de Mar que ''no pot haver més creixement econòmic sense un major compromís amb la justícia social''.

El conseller ha afegit que no ''es pot tornar a caure en el mateix error'' de créixer ràpidament, de manera fictícia i amb ''avarícia'' i abandonar la visió de la necessitat d'una societat cohesionada i on la justícia social sigui una de les prioritats ''i de les obsessions'' de tots, ''també dels agents econòmics i empresarials''. ''No es poden tornar a repetir aventures econòmiques'' anteriors, ha reblat. 

En l'acte de presentació de la Memòria ha participat l'economista del departament d'estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, Carme Poveda, directora de l'edició d'aquest any de la Memòria, que celebra la seva 50ena edició. 

Poveda ha explicat que el 2014 ''ha estat un any ple de bones notícies'' que constaten que el ''cercle virtuós de la recuperació ja s'ha completat'' i que és previsible que es consolidi durant el 2015 i el 2016, si no hi ha factors externs geoestratègics que trenquin aquesta tendència de recuperació. 

L'evolució alcista de la recuperació s'ha accelerat aquest primer trimestre del 2015, que s'ha tancat amb un creixement en taxa interanual del 2,6%, 1,6 punts per sobre de la mitjana dels divuit països de la zona euro. A finals d'aquest any 2015, la previsió que fa la Memòria Econòmica de Catalunya és d'un creixement del PIB per sobre del 3%. 

Tot i això, Poveda ha advertit que aquesta recuperació encara no permet a l'economia catalana haver superat la crisi perquè el PIB del 2014 encara és un 6% inferior al PIB que va tancar el 2007 i no serà ben bé fins al 2016, en dos anys, quan l'economia catalana recuperi el PIB d'abans de la crisi.

Per recuperar l'ocupació del 2007, però, encara es necessitarà de més temps. Els autors de la Memòria asseguren que, si es manté l'actual ritme de creixement, l'ocupació no recuperarà els nivells màxims del 2007 fins al 2021. Poveda ha recordat que aquest 2014, per primera vegada des del 2007, l'economia catalana va tancar l'exercici amb un creixement de l'ocupació neta, que va suposar 63.000 llocs de treball més. 

Els factors de la recuperació s'expliquen per les exportacions de béns, que han crescut el 3,1%, gràcies als mercats europeus -que ho han fet en 6,3%- mentre que les destinades fora de la zona euro ho han fet en un 2,2%. 

Però si hi ha un sector que ajuda a la recuperació és el turisme. El 2014 ha estat el millor any pel turisme català i per aquest 2015 es preveu que es mantingui aquesta tendència de màxims. 

Millora de l'opcupació sobretot a la costa de Tarragona

Finalment, el VAB de Tarragona ha crescut el 0,9% el 2014, dues dècimes per sota de la mitjana catalana, per un menor dinamisme de la demanda interna com de les exportacions, que han registrat un descens de l'1,1%. 
Totes les comarques tarragonines han vist augments de l'ocupació, però han tingut una evolució més positiva les comarques de costa que les d'interior, gràcies al bon comportament del turisme a la Costa Daurada, amb un 3,9% més de turistes.

Contingut de la Memòria
La Memòria Econòmica de Catalunya inclou per primera vegada una anàlisi territorial de l'economia catalana, i diversos articles monogràfics escrits per autors destacats com el degà del Col·legi d'Economistes Joan B. Casas, Guillem López i Casasnovas, Salvador Alemany, Daniel Albalate i Germà Bel, Esther Martínez-Garcia, Pilar Cos i Blanca Escardíbul i Agustí Segarra. 
En aquesta edició, al coincidir en la 50ena edició, també s'inclou un estudi monogràfic sobre els últims cinquanta anys de l'economia catalana escrit pels economistes Martí Parellada i Gemma Garcia de la Universitat de Barcelona.
Darrera modificació elDilluns, 13 Juliol 2015 16:38

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web