Menu
RSS
Iván Alcalá

Iván Alcalá

Iván Alcalá Rubio. Llicenciat en Periodisme i Publicitat i Relacions Públiques per la URV. Col·labora en la secció d'Esports del Diari de Tarragona des de l'any 2008. Ha realitzat tasques de comunicació al Servei Municipal de Joventut i Cooperació de l'Ajuntament de Tarragona. Ha seguit l'actualitat de Tarragona i el Tarragonès a través del diari digital Tarragona21.cat. Actualment és coordinador de redacció al periòdic La Vila. @I_alcala

La solució definitiva contra les males olors de la depuradora, abans de l’estiu

Ja estan en marxa les obres d’adequació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Cambrils i Vinyols i els Arcs que han d’acabar de forma definitiva amb els episodis de males olors que pateixen els barris de llevant de la vila. El Consell Comarcal del Baix Camp, a través de l’empresa pública Comaigua i amb finançament de la Generalitat, va adjudicar les obres per un import d’1,5 milions. La previsió és que els treballs i les proves pertinents estiguin enllestits abans de la temporada estival.

Mercè Dalmau no tornarà a presentar-se a les eleccions municipals de Cambrils

Mercè Dalmau ha anunciat aquest dimecres que no tornarà a concórrer a les pròximes eleccions municipals del 26 de maig "encapçalant la llista del PDeCAT ni amb cap llista". L'exalcaldessa de Cambrils i actual regidora de Turisme ha confirmat els rumors que havien sorgit les darreres setmanes i ha assegurat que deixar la política municipal ha estat una decisió personal i molt reflexionada.

30 anys del Ball de Diables de Vila-seca. Tres dècades de foc

El Ball de Diables de Vila-seca cremarà més que mai aquest 2019. L’entitat commemora enguany els 30 anys del seu naixement i ho fa en el millor estat de forma de la seva història. Fa només cinc anys, l’entitat comptava amb una cinquantena de membres actius. Avui en són 150. El pròxim dijous 17 de gener, a les 20 hores, presentaran a l’Ajuntament tot el que han preparat de cara a un aniversari que promet soroll i pólvora.

Salou engega el dia 21 els primers pressupostos participatius amb 250.000 per invertir

L’Ajuntament de Salou ja té a punt el primer projecte de pressupostos participatius que desenvoluparà a la ciutat. L’equip de govern va reservar una partida de 250.000 euros en el capítol d’inversions del pressupost municipal del 2019 per tal que la ciutadania triés on destinar-los. La setmana vinent s’aprovaran finalment les bases reguladores del procés participatiu, que està previst que comenci el dia 21 de gener. El 18 de març es coneixeran ja les propostes guanyadores que haurà d’executar el consistori al llarg de l’any.

La participació està oberta a tots els salouencs i salouenques empadronats al municipi que tinguin 16 o més anys. En una primera fase, l’Ajuntament farà arribar a la ciutadania unes butlletes on cada veí o veïna podrà fer un màxim de tres propostes d’inversió. Les butlletes es recolliran presencialment a unes urnes que s’habilitaran a l’edifici consistorial i a la Biblioteca Municipal. A més, ja s’ha posat en servei el portal web participa.salou.cat que servirà també per fer arribar les idees ciutadanes. Aquesta fase de presentació de propostes començarà el 21 de gener i es tancarà el 8 de febrer.

A posteriori, els serveis tècnics municipals hauran d’avaluar totes les idees d’inversió. Els criteris per considerar com a vàlida una inversió és que sigui de qualsevol àmbit de competència municipal, concreta, d’interès general i amb un cost que no excedeixi els 100.000 euros. Altres requisits són, per exemple, que el seu manteniment no impliqui un cost molt elevat o que sigui una actuació que ja s’està duent a terme o estigui en projecció.

Un cop els tècnics determinin el llistat definitiu de propostes vàlides, es passarà al procés de votació ciutadana. El calendari fixat per escollir les inversions guanyadores és del 25 de febrer al 15 de març. La votació es farà exclusivament a través de la plataforma en línia. Així, les persones que vulguin prendre part d’aquest procés hauran de registrar-se a participa.salou.cat.

El portal, a més de recollir les propostes i vots a nivell individual, incentivarà el debat i l’avaluació de les propostes presentades a través de comentaris i contribucions entre usuaris. En aquest sentit, també s’ha ideat l’etiqueta #TotsfemSalou per tal de promoure la participació a les xarxes socials.

A partir del 18 de març es començaran a executar les propostes més votades fins arribar al topall de 250.000 euros que l’Ajuntament hi destina. Aquesta quantitat representa un 0,58% del total del pressupost pel 2019, que és de 47 milions d’euros, i un 4,3% del total reservat per a inversions.

És, a més, una partida similar a la què va destinar Vila-seca en aquest concepte l’any 2016. Llavors, l’Ajuntament veí va posar en mans de la ciutadania 300.000 euros en inversions, tot i que l’experiència no s’ha tornat a repetir. Fa poques setmanes, Cambrils també va finalitzar la primera experiència de pressupostos participatius. En aquest cas, l’equip de govern va dedicar-hi 100.000 euros.

La ciutadania de Cambrils tria millorar el Palau d'Esports i mobiliari urbà

L’Ajuntament de Cambrils ha fet públiques les propostes guanyadores del primer Pressupost Participatiu que s’ha engegat aquest 2018 al municipi. Després de superar totes les fases del procés i de recollir 4.667 vots en les tres setmanes de votació, les propostes que executarà el consistori, amb una inversió de prop de 100.000 euros, són les millores del Palau d’Esports Municipal i la instal·lació de nou mobiliari urbà a diferents punts de la ciutat.

El projecte que va rebre més vots, un 46,6% del total, és el de millorar el Palau d’Esports amb diverses actuacions. Concretament, la proposta contempla millores en la desinfecció de l’aigua de la piscina petita mitjançant aparells de raig ultraviolats; reformar els sistemes de ventilació existents; instal·lar noves portes d’accés a la piscina i renovació de les existents (millorant la temperatura i ambient de tots els vestuaris); i instal·lar dutxes mescladores a tots els vestuaris. Aquesta actuació està pressupostada en 69.000 euros.

La segona proposta amb més vots de les onze que van passar a la fase final ha estat la d’ampliar les àrees de jocs infantils als parcs del Pinaret i del Pescador. No obstant, aquests treballs estaven xifrats en 100.000 euros, que era el límit que havia fixat l’Ajuntament pel global del Pressupost Participatiu. D’aquesta manera, la següent actuació amb més suports i que no excedeix la partida que s’hi destina és la d’adquirir i instal·lar nou mobiliari urbà a diferents punts del municipi.

El 27% dels vots es van decantar per aquesta proposta, que consisteix en dotar de tres fonts públiques el passeig Marítim, així com 50 papereres i 50 bancs que s’ubicaran a zones properes als centres educatius, parcs infantils, a l’Avinguda Diputació (tram de la platja del Regueral), al passeig Sant Joan Baptista de la Salle, i a zones d’espera d’autobusos. El cost calculat d’aquest projecte és de 23.000€, sumant un total de 99.000 pels dos projectes guanyadors.

L’execució d’aquestes dues propostes, prevista pel 2019, posarà punt i final a un procés que es va engegar el passat mes d’abril. En el període per a presentar propostes se’n van rebre un total de 280. Pel que fa a la participació, un total de 1.937 persones van votar les seves propostes favorites del Pressupost, el que suposa el 6,95% del cens que podia exercir el seu dret, majors de 16 anys empadronats a Cambrils (27.863 persones). Cada butlleta podia incloure fins a tres vots. En total, se’n van comptabilitzar 4.677, dels quals 125 van ser nuls.

Vila-seca tendrá su propia ordenanza ‘antibotellón’

Vila-seca será uno de los municipios pioneros en la demarcación en contar con una ordenanza específica para combatir el consumo indebido de bebidas alcohólicas en espacios públicos, popularmente conocido como ‘botellón’. Este fenómeno se suele regular a nivel municipal dentro de otras ordenanzas de civismo más generales, pero ahora Vila-seca ha aprobado de forma inicial una nueva norma específica. Policía Local y Mossos d’Esquadra serán los garantes de que esta ordenanza se cumpla, con multas que pueden ascender hasta 3.000 euros.

Entre las medidas innovadoras que incorpora la ordenanza ‘antibotellón’ de Vila-seca se encuentra la posibilidad de sustituir las sanciones a los menores de edad que cojan bebiendo en la calle. En estos casos, el menor o sus padres/tutores pueden acordar llevar a cabo una intervención educativa o terapéutica, en caso de que sea necesaria, en vez de pagar la multa.

La nueva normativa, que se encuentra en exposición pública y puede ser objeto de alegaciones antes de su aprobación definitiva, incorpora otras medidas de carácter social. Son medidas para personas indigentes o con necesidades de atención social o médica especiales. En estos casos, cuando se incumpla la ordenanza los agentes se encargarán de informar a la persona sobre las posibilidades de asistencia que tiene e intentarán contactar con la familia.
Del mismo modo, en los casos más urgentes pueden incluso acompañar a la persona para que reciba la asistencia necesaria.

La ordenanza contempla sanciones tanto para los consumidores como para los suministradores de bebidas alcohólicas en la calle. En este sentido, son infracciones leves, con multas de hasta 750 euros, tanto beber en la calle como vender bebidas alcohólicas sin autorización para ello.

Además, el ‘botellón’ que pueda alterar la convivencia y el descanso de los vecinos se considerará infracción grave, con sanciones entre 750 y 1.500 euros. Se considerarán infracciones muy graves cuando los organizadores de espectáculos o dueños de establecimientos fomenten y permitan el consumo o tráfico de sustancias estupefacientes, que se multarán con hasta 3.000 euros.

Proyectan la primera promoción de viviendas en Emprius en una década

Hace tiempo que las grúas han vuelto a convertirse en elemento común del ‘skyline’ de la Costa Daurada. Según los últimos datos del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), la construcción ha repuntado en la provincia hasta niveles anteriores a la crisis. En concreto, en el tercer trimestre de 2018 se han disparado un 70% las promociones de obra nueva respecto al mismo período del 2017, alcanzado números similares a los de 2009. 

Subscripció a aquest canal RSS

Blog

DYGICOM Diseño web