Logo
Imprimir aquesta pàgina

L'Institut Pere Mata de Reus impulsa les noves tecnologies al centre

L'Institut Pere Mata de Reus impulsa les noves tecnologies al centre

L'Institut Pere Mata treballa en una plataforma per poder utilitzar les dades digitalitzades de salut mental al Camp i l'Ebre. La institució, que atén uns 20.000 pacients anuals, és a punt d'obtenir el vistiplau de l'Agència Catalana de Protecció de Dades.

Aquesta iniciativa, única a l'Estat i Europa, és un dels projectes punters a Catalunya que s'han exposat a la jornada 'Big data i salut' a l'Hospital Sant Joan de Reus amb la presència de més de 200 professionals de la salut. S'han presentat altres experiències curioses, com l'ús de sensors per fer seguiment de persones amb depressió. Durant la jornada s'han debatut els límits ètics entorn l'ús de les dades personals dels pacients.

El món sanitari fa les primeres passes cap a la 'big data', denominació que s'empra sobre la possibilitat de gestionar i analitzar grans volums de dades digitalitzades de pacients. El fet de controlar el seu comportament, però, obre un dilema sobre els límits i el dret a l'anonimat. Durant la jornada s'ha exposat, des d'un punt de vista optimista, que aquest control sobre el dia a dia dels pacients i la seva conducta permetrà optimitzar serveis.

Moltes empreses han aprofitat la jornada per exposar els seus projectes amb l'objectiu que puguin desenvolupar-se i comercialitzar-se i no sols es quedin en l'àmbit en la recerca. És el cas de l'eina 'Help4Modd', una eina pensada per a pacients amb depressió.

Es tracta d'un seguit de sensors que es distribueixen per la casa -al llit, al rellotge de mà, etc-, per saber quins moviments fa el pacient i deduir, per exemple, si està recaient en la malaltia. "I el pacient interacciona amb un avatar, com si es tractés d'un metge, i l'informe resultant s'envia a l'especialista", explica Sergi Figuerola, director de Tecnologia i Innovació de la Fundació i2cat, sobre aquest projecte, finançat pel 7è Programa Marc de la UE.

Durant la jornada, organitzada per l'Hospital Sant Joan, l'Institut Pere Mata i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Reus, s'han presentat altres projectes punters en relació a la utilització de dades, com ara un estudi sobre hipercolesterolemia o l'ús de bases de dades per a disposar d'informes en temps real.

Darrera modificació elDimecres, 04 Març 2015 13:18

L'últim de Diari La Vila. notícies de Cambrils, Salou i Vila-seca

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.