Menu
RSS

La garrofa, producte estrella a Vila-seca

La Cooperativa Agrícola de Vila-seca produeix una crema de cacau a base de garrofa. La Cooperativa Agrícola de Vila-seca produeix una crema de cacau a base de garrofa.

Més enllà de l’oli, el vi o els fruits secs, hi ha un producte agrícola a Vila-seca que està agafant embranzida darrerament, la garrofa. Des de l’any 2009, la Cooperativa de Vila-seca forma part de Comercial Garrofa, una cooperativa de segon grau de Mont-roig del Camp que engloba 21 cooperatives de tota la província en un mateix objectiu: produir i comercialitzar la garrofa i potenciar els seus derivats.

En aquest sentit, cadascuna de les 21 cooperatives produeix un aliment basat en la farina de garrofa. Gelats, pastissos, coques, galetes, neules... i en el cas de Vila-seca, a través de de la pastisseria Huguet de Reus, una deliciosa crema de cacau i garrofes.

“Aquí tothom associa la garrofa amb menjar per animals, però no és només així” explica en Francesc Gené, president de la Cooperativa Agrícola de Vila-seca. “A llocs com els Estats Units o el Regne Unit coneixen molt la farina de garrofa i s’usa com a substitutiu del cacau. Té una sèrie de propietats molt beneficioses per la salut de les persones”, afegeix.

Entre les principals propietats de la farina de garrofa es troba el seu elevat contingut en fibra, potassi, ferro, calci -més que la llet-, fòsfor i magnesi, així com el seu baix nivell en greixos i calories A més, és una font de proteïnes, carbohidrats i sucres naturals, aporta vitamines A, B1 i B3, no conté excitants i no posseeix gluten.

El garrofer és un arbre que es cultiva principalment al litoral i pre-litoral del Mediterrani. Tarragona és una de les principals zones, amb una producció que suposa el 20% del total d’Espanya. Encara que el seu destí moltes vegades és l’exportació o la fabricació de pinsos, cada cop es decanta més cap al consum humà. A més de la farina de garrofa, que s’usa en alimentació, existeix la farina de garrofí, que se n’obté de la llavor i que es fa servir en la indústria alimentària com espessidor o en farmàcia pel recobriment de les càpsules.

La Fundació Alícia va editar l’any passat ‘La pastisseria i la cuina de la garrofa’, un llibre de receptes que va comptar amb la col·laboració de Comercial Garrofa i el suport de la Diputació. Aquest receptari inclou plats a base de farina de garrofa, com ara  uns tallarins, uns croissants, unes creps o uns bunyols de garrofa.

La collita de la garrofa comença al setembre i es pot allargar com a màxim fins el febrer. Com a curiositat, el president de la Cooperativa explica que “és dels pocs arbres que té dues collites. Quan estàs collint una, que es fa quan la garrofa ja està negra, ja es pot veure com creix la propera”. A Vila-seca, després de l’oli d’oliva, la garrofa suposa la principal producció agrícola, amb collites anuals d’entre 400 i 500 tones, el que la situa com una de les principals productores de Comercial Garrofa.

Darrera modificació elDimarts, 10 Febrer 2015 12:38

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web