Error
  • JUser: :_load: No es pot carregar a l'usuari amb id: 63
Menu
RSS

unnamed

D’Spielberg a Bonet, el tauró que es va convertir en escòrpora

D’Spielberg a Bonet, el tauró que es va convertir en escòrpora

Una revisió de la pel·lícula ‘Tiburón’ traslladada a un municipi costaner imaginari que barreja elements de Cambrils, Salou o d’altres poblacions del litoral del sud de Catalunya. Aquesta és la idea principal en la que es basa la novel·la ‘El dia de l’escòrpora’, llibre guanyador del V Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall, 2014.

L’autor n’és el reusenc afincat a Cambrils Miquel Bonet. Aquest vespre, a les 20h, al Centre Cultural i emmarcat en el programa d’activitats ‘Dies de llibres’, es presenta la novel·la que ha estat editada per Cossetània Edicions.

Després d’estudiar Filologia i Humanitats, Miquel Bonet sempre s’havia plantejat escriure un llibre. Però la seva vida laboral havia anat per uns altres camins. La convocatòria del V Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils el va portar a plantejar-se seriosament l’escriptura: “la idea d’escriure el llibre la tenia però si no s’hagués convocat el premi segurament no l’hagués escrit. Jo no m’havia plantejat mai una cosa tan específica com narrativa marítima. Però em vaig assabentar del premi i vaig escriure la novel·la l’estiu passat. La vaig acabar d’escriure en qüestió de dos o tres mesos. El termini per presentar-la complia a l’octubre.”

El llibre ens situa en una població costanera inventada, però que té moltes característiques similars a Salou, Cambrils, o qualsevol poble arquetípic de la costa catalana. A partir d’aquí, Bonet es fixa en un clàssic del cinema, el terrorífic ‘Tiburón’ d’Steven Spielberg, i ens porta la bèstia fins a les nostres costes: “M’interessava veure gent d’aquí enfrontant-se a una història que és molt americana. Aquesta era la meva intenció, a banda de barrejar-hi totes les meves coses. Jo volia fer una comèdia.”

La novel·la és una crítica social i alhora ens pretén fer reflexionar sobre la massificació turística i la corrupció. A Miquel Bonet li interessava veure “com una comunitat petita s’enfronta a una cosa tan gran que la supera”, en una clara metàfora amb el creixement exponencial que pateixen els municipis turístics quan arriba la temporada d’estiu. Una crítica que no sempre agrada a tothom, com explica el propi autor: “Algun polític que se l’ha llegit m’ha dit que s’ha sentit una mica cohibit. No queden gaire bé. He de dir, però, que no queda massa bé ningú, ni tan sols el protagonista”.

Pel que fa al procés d’escriptura l’autor destaca que va ser “bastant ràpid. Hi va haver un procés de documentació perquè la novel·la parla de la mar i jo sóc de terra ferma. Vaig haver d’investigar sobretot en llenguatge i vocabulari i em vaig haver d’esforçar per veure-ho des del mar.” Tot aquest esforç li ha valgut la pena i de fet, la novel·la ha tingut un èxit que no havia calculat:“No m’esperava gens guanyar el premi. La novel·la té molta sang, sexe… és un estil molt diferent, no és una novel·la a l’ús, és bastant moderna. Les novel·les que s’havien emportat el premi eren molt històriques, de tall clàssic, amb molt poca cosa contemporània i per això el primer sorprès vaig ser jo. El jurat va ser molt valent de donar el premi a aquesta novel·la. I jo estic molt content.”

Ara l’autor es planteja continuar escrivint en el futur. De fet, d’idees per la segona novel·la no n’hi falten, però encara cal acabar de lligar els continguts. A més, ‘El dia de l’escòrpora’ té un final obert que possibilitaria fer-ne una continuació. I tot això perquè, segons Miquel Bonet, “és un gènere divertit, t’ho passes bé mentre escrius, mates gent, practiques les teves venjances personals… Feia temps que volia escriure un llibre i després de veure el resultat sí que em plantejo escriure un altre. Fa una mica de respecte al principi però quan t’hi poses veus que bé”.

De moment, el podrem conèixer millor en la presentació del llibre ‘El dia de l’escòrpora’ que tindrà lloc avui a les 20h a la Sala d’Actes del Centre Cultural.

Darrera modificació elDivendres, 10 abril 2015 13:51

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi
DYGICOM Diseño web