Menu
RSS

unnamed

Així s'ha viscut el primer debat electoral celebrat a Salou [minut a minut]

Així s'ha viscut el primer debat electoral celebrat a Salou [minut a minut]

A quatre dies de la cita amb les urnes, el Club Naùtic de Salou acull avui a partir de les 20.15 hores el primer debat electoral que se celebra a la capital de la Costa Daurada. Organitzat pel Club Rotary i l'Associació de Comerciants Shopping Salou, l'acte comptarà amb la participació de tres dels alcaldables amb representació al plenari; Pere Lluís Huguet (Cs), David González (PSC) i Mario García (PP).

A més, els organitzadors han confirmat que l'acte comptarà amb la participació de quatre candidats convidats més; Alejandro Hernández (Salou per Salou Centrats), Ignacio Durán (Unidos Salou), Ignacio Serrano (Treballant per Salou) i Anabel Rodríguez (VOX). 

El periodista Esteve Giralt serà l'encarregat de moderar l'acte. A La Vila podreu seguir un directe amb les intervencions de tots els participants a continuació.

Recordem que el debat es divideix en sis blocs: Imatge i normativa del comerç; turisme i promoció comercial; neteja i seguretat; polítiques socials; sostenibilitat i medi ambient; i infraestructures i mobilitat.

Comença l'acte amb els parlaments del president del Rotary Club de Salou, Antonino Sauras, i el president de Shopping Salou, Juli Vilaplana. Tots dos agraeixen la predisposició dels alcaldables participants. Al voltant de 120 persones segueixen les intervencions en directe des de la sala gran del Club Nàutic.

debat2

Mario García (PP) obre el foc lamentant la no assistència de Pere Granados i Marçal Curto i afirma que "és més interessant fer debats que penjar cartells. Els cartells no parlen, les persones sí".

Proposa un pla de xoc per millorar la imatge del comerç. Proposa revisar Pla Especial d'Equipaments comercials per delimitar les zones del municipi i les activitats permeses a cada zona. Parla de posar límits als basars i les sales recreatives, incrementar sancions i crear un cos d'inspectors. 

Primera intervenció de David González (PSC) destacant la importància de la imatge del comerç de proximitat a Salou. "No és cert que no s'hagi creat cos d'inspectors. S'ha posat una persona per fer els primers passos i l'objectiu és anar incrementant aquest cos".

Sobre la modificació de la normativa comercial, apunta com a clau la política de tancaments i la tipologia dels comerços per zones. Apunta com a clau el treball conjunt amb el sector privat.

Torn de Pere Lluís Huguet, alcaldable de Cs, que també lamenta l'absència de l'alcalde. "No estem fent un circ ni una performance. Estem fent democràcia, Debatre és l'absència de la democràcia". 

Sobre el primer bloc referent al comerç, advoca per demanar mesures correctives i un servei d'inspecció del comerç recordant que el govern va votar en contra d'una moció del seu partit sobre aquesta qüestió l'any 2016. "No podem permetre activitats il·legals als nostres carrers".

En el torn de rèplica, García assegura que "a aquest govern li manca projecte de ciutat i li sobren plans estratègics", referint-se al pla estratègic sobre el comerç. "La majoria de les accions proposades no s'han fet", critica. 

González admet que l'inspector comercial actual és insuficient i es compromet a incrementar el nombre d'agents. "La imatge del comerç ha de ser millorada de la mà dels comerciants i de l'Ajuntament. Hem de planificar i actuar i per això una de les primeres accions que proposem és redactar un pla d'acció municipal per saber quin Salou volem".

Huguet parla de redactar un Pla General nou per poder definir el Salou del futur i la transformació del comerç. El candidat taronja engega el segon bloc del debat insistint en la necessitat d'un nou POUM de cara a millorar el turisme. 

"La reconversió hotelera i dels comerços no la farà l'Ajuntament, però l'ha de fomentar perquè els professionals ho facin i millorin". Afirma que crearan un consell de comerç i turisme per fomentar la reconversió d'aquests sectors des de l'administració. 

Garcia critica que el govern municipal actual ha reduït la partida destinada a comerç en en 21.000 euros i que bona part del pressupost es detina a "actes no pogramats i improvisar". Critica que "el govern destina menys de l'1% del pressupost municipal a promocionar el comerç de Salou".

González recorda que, a més de les partides municipals, l'Ajuntament rep cada any un milió de la taxa turística que també destina a la promoció de la destinació turística. Apunta la importància de seguir treballant en el turisme esportiu com a clau per la desestacionalització de la temporada.

El candidat socialista promet "innovacions fiscals" perquè el petit comerç pugui allargar la temporada i reforçar les accions fora de temporada com el 'Salowind' i peatonalitzar carrers comercials.

Huguet proposa com a eina per la desestacionalització promoure cursos de postgrau a l'hivern que atreguin persones fora de temporada. "tenim la infraestructura i es promocionaria el turisme fora de temporada", defensa.

debatsalou-elecciones2019-3

El tercer bloc del debat fa referència a neteja i seguretat.

David González assegura que la concessió de l'empresa responsable de la neteja és insuficient i que ja s'està posant solució amb l'increment de 140.000 euros aquest contracte. També assegura que cal lluitar contra l'incivisme agilitzant les sancions i fer un major control sobre l'empresa concessionària.

Sobre seguretat, l'alcaldable socialista defensa que s'han incrementat recursos en zones de més afluència de persones com Carles Buïgas amb més agents o serveis com la patrulla canina. També diu que exigiran més dotació de Mossos d'Esquadra a la Generalitat de Catalunya.

Pere Lluís Huguet afirma que "cal ser intransigents amb qualsevol tipus de delicte i també amb els temes de drogues". Proposa sistemes d'smart city com controlar matrícules als accessos de Salou per ser una ciutat més segura y afirma que, si guanyen, crearan una comissària de Policia Local a Cap Salou.

Garcia critica el servei de la neteja municipal i el manteniment de la via pública. Ampliar plantilla de la Policia Local, instaurar la figura del policia de barri, erradicar l'incivisme i exigir l'ampliació de la plantilla de Mossos són les seves propostes en matèria de seguretat.

debatesalou5

El quart bloc a debat són les políiques socials

Mario García diu que "no hi ha una millor política social que una reducció d'impostos" i assegura que es pot fer amb els superàvits de cada exercici. Critica que es gasti més en el gabinet d'alcaldia que en polítiques socials.

David González destaca algunes accions dutes a terme aquest mandat en matèria social com la creació de plans municipals d'ocupació o l'aposta per polítiques d'igualtat amb col·lectius vulnerables. Entre les seves promeses, parla de la recuperació de l'Oficina Local d'Habitatge, garantir la gratuïtat de les escoles bressol municipals, pactar horaris per fer una conciliació familiar més fàcil i crear consells municipals de la salut i per a persones discapacitades. També vol impulsar el nou equipament per la seu municipal dels serveis socials.

Pere Lluís Huguet assegura que Salou té la renda per càpita més baixa de Catalunya i que és un 70% més baixa que la mitja catalana. Per combatre aquesta dada, diu que cal desestacionalitzar el mercat laboral de Salou amb nou sòl per a indústria auxiliar o un parc tecnològic. Assegura que incrementaran les partides socials a l'Ajuntament i reduiran els impostos. Parla de les ajudes a les persones grans i per garantir l'accés a l'habitatge.

En el torn de rèplica, Mario Garcia apunta com a temes prioritaris una nova residència per a la gent gran o un menjador social, abans que el nou edifici de Serveis Socials.

Sobre les promeses de reduir impostos, González diu que cal analitzar-ho molt bé i que no és tant fàcil de fer com de dir-ho en campanya electoral. 

debatesalou9

Pere Lluís Huguet obre el bloc de sostenibilitat i medi ambient assegurant que vol fer de Salou la ciutat líder en turisme sostenible. "És inconcebible que una ciutat com Salou no tingui transport públic. Volem fer un sistema sostenible amb autobusos elèctrics", afirma. Proposa que els establiments hotelers puguin implantar sistemes sostenibles d'energia amb suport fiscal i interconnectar tots els barris a través de carril bici.

Mario Garcia exposa que "no podem escatimar recursos en el manteniment de les nostres platges, que són el nostre gran tresor" i demana exigir al ministeri lluitar contra la regressió de les platges de Salou. Critica la ubicació de l'estació d'autobusos al passeig de Jaume I i proposa una ubicació diferent. Sobre mobilitat sostenible, el candidat popular diu que cal un carril bici útil i la creació d'un circuit d'autobusos urbans.

David González parla del projecte per fer de Salou una 'smart city'. Destaca que cal planificar un espai urbà més amable i posa com a exemple les places d'andalusia i de la Corona d'Aragó. Sobre les platges, diu que milloraran el servei de salvament i socorrisme amb més punts fixos. Promet la creació d'una regidoria pròpia per la defensa dels animals i més recursos per la de platges. A més, aposta per continuar amb la recuperació de zones verdes al litoral de Cap Salou.

El darrer bloc del debat versarà sobre infraestructures i mobilitat. 

David González comença exposant que no calen nous equipaments i que "cal planificar el manteniment de la ciutat". Reconeix que el govern ha trigat massa en impulsar el pla de millora de carrers que està duent a terme l'Ajuntament actualment i proposa la creació d'una brigada d'intervenció ràpida. En matèria de mobilitat, destaca la importància de tirar endavat el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible que està impulsant des de la seva regidoria. Proposa fer aparcaments disuasoris i asfaltar els actuals a l'entorn de Carles Buïgas. Es compromet, a més, a desencallar el projecte de la carretera del Far.

Huguet obre el bloc parlant dels trens i del projecte d'endegament del barranc de Barenys. Assegura que l'ACA no ha reservat cap partida per aquest tema al 2019 i que encara no s'han fet les expropiacions necessàries. En matèria ferroviària critica la manca de preparació per quan entri en funcionament el Corredor i proposa un pla de mobilitat pels ciutadans de Salou.

Mario Garcia afirma que "aquest equip de govern ens té acostumats a vendre fum" i recorda algunes promeses de 2015 dels partits del govern incomplertes en matèria d'infraestructures com la nova biblioteca, un centre de dia i horts urbans al Botànic, un espai museístic i arxivístic, un centro obert a Cap Salou per a nens i adolescents, la reconversió de Carles Buïgas, la remodelació del Mercat Municipal, una nova estació de trens i autobusos o la canalització de Barenys, entre d'altres. Demana un projecte de ciutat de tots els components de l'Ajuntament, no d'un sol govern. 

debatesalou6

 

Els candidats Alejandro Hernández (Salou x Salou), Ignacio Serrano (Treballant per Salou), Ignacio Durán (Unidos Salou Costa Dorada) i Ana Belén Rodríguez (VOX) tindran ara tres minuts d'intervenció per exposar els seus projectes electorals.

Hernández afirma que aquesta campanya és com el dia de la marmota i que s'està parlant sobre els mateixos temes des de fa anys, però no sobre "els problemes reals dels nostres ciutadans". Detalla alguns casos com millorar els accessos a Cap Salou, acompanyar una estació d'autobusos, taxis i bicis de lloguer a tocar de la futura estació de trens de Salou-PortAventura, un viver d'empreses, un polígon de baixa densitat, noves zones d'aparcament, fer protocols de manteniment de la ciutat i la remodelació del Mercat Municipal. "Volem ocupar l'espai buit que existeix al voltant dels problemes reals de la ciutadania", afirma.

Torn per a Ignacio Serrano. El candidat de Treballant per Salou comença criticant l'horari dels plenaris municipals. Concreta algunes mesures com construir un parc de bombers, una pas a nivell soterrat a les vies de tren del carrer de Barcelona, escales mecàniques a les platges de Llenguadets o Cala Crancs o un pla d'educació emocional.

Intervé ara Ignacio Durán agraïnt la visibilitat que se'ls dona en aquest debat electoral. Sobre el seu projecte de ciutat, proposa la creació d'una llar d'infants tutelada per a famílies treballadores, la gratuïtat de l'aparcament als vehicles que paguin l'impost de circulació a Salou, fer una auditoria dels comptes de l'Ajuntament "degut a la pèsima gestió del govern actual". "Deixem d'invertir en infraestrcutures i invertim en les persones, que són les que realment ho necessiten".

La candidata de VOX, Ana Belén Rodríguez, comença el seu parlament destacant "la cobardia de Pere Granados" per no assistir al debat i es dirigeix també al candidat d'ERC, Marçal Curto, dient que "la única extrema dreta radical que hi ha són ells, els socis de govern d'ERC". Manifesta que el teixit empresarial de Salou està asfixiat i que "cal treure les traves administratives abusives que estant aplastant a l'empresari i l'emprenedor". En matèria turística, recorda "la vergonya" de la manifestació independentista que va tenir lloc l'any passat al passeig i proposa nomenar una plaça d'Espanya i dotar-la amb una bandera gegant d'Espanya de 20 metres d'alçada. Acaba la seva intervenció apel·lant als ciutadans que s'han sentit abandonats pel bipartidisme i per les institucions catalanes i amb un crit de "viva Salou y viva España". 

debatesalou municipales2019

 

Minut d'or de Mario García: "Els salouencs estan cansat que els venguin fum. Volen que els governin de manera eficient. Consisteix en tenir un salou més net, més segur, reduint la pressió fiscal, rebent millors serveis i tenint un projecte de ciutat per a Salou".

Minut d'or de David González: "Volem que els salouens i salouenques siguin protagonistes de les nostres accions", destaca que compta amb un equip molt preparat per fer "un Salou imparable. El salou que imaginem".

Per últim, Pere Lluís Huguet diu que "es compleixen 30 anys de la Segregació i aquell esperit dels pioners és el que s'ha de recuperar". Afirma que "Salou s'ha anat degradant i ens ha portat a tenir la renda per càpita més baixa de Catalunya" i demana el vot per fer un Salou il·lusionant.

Darrera modificació elDijous, 23 Maig 2019 10:55

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi
DYGICOM Diseño web