Menu
RSS

Els avenços mèdics ajuden a diagnosticar cada vegada més aviat l'Alzheimer

Els avenços mèdics ajuden a diagnosticar cada vegada més aviat l'Alzheimer

Amb el record a Julio Vilaplana, l'Associació de Familiars d'Alzheimer de Salou celebra durant aquests dies el Dia Mundial de l'Alzheimer. Per primera vegada, aquest any no es podrà comptar amb un dels fundadors de AFAS, Julio Vilaplana, habitual protagonista en aquestes dates per ser el promotor i director de les obres de teatre que es celebraven, any rere any, amb motiu d'aquesta celebració.

 

No obstant això, el Dia Mundial de l'Alzheimer aquest any tindrà com a espectacle estrella una actuació del Cor Ciutat de Reus. La coral reusenca, amb accent salouenc, per tenir a la seva directora en Rosa Sanhuja, protagonitzarà un excel·lent espectacle en què es combinen música i escenes teatrals. Un concert amb repertori nacional i internacional amb música pop, que ens recordaran les dècades entre els seixanta i noranta. Un recull musical de quatre dècades, amb tocs escènics en continu moviment musical. Una oportunitat, per a la presidenta del Cor Ciutat de Reus, "de veure un bon espectacle, que a més té la gratificació personal per al grup de poder col·laborar benèficament amb una entitat que es bolca en ajudar a persones amb la malaltia de l'Alzheimer", diu Irene López.

El Cor Ciutat de Reus, des de la seva fundació l'any 2002, ha aconseguit un gran bagatge musical oferint grans concerts nacionals i internacionals, amb un repertori coral de música catalana, espiritual, música de cinema, clàssica, entre d'altres.

Actualment té dues obres en escena, "La taverna dels sons celtes" i "Pop Cor". La segona d'aquestes és la que es podrà veure, al Teatre Auditori de Salou (TAS), diumenge, a les 19.30 hores, al preu únic de col·laboració de 5 euros.

AFAS, a més, projecta la pel·lícula 'Sempre Alice'. "Una professora de psicologia cognitiva a Harvard i una experta lingüista de fama mundial, amb un marit reeixit i tres fills adults. Quan comença a sentir-se desorientada, un tràgic diagnòstic canvia la seva vida, alhora que la seva relació amb la família i amb el món, per sempre ". L'entrada és gratuïta i es projectarà el dilluns dia 21 a la sala Costa Daurada, a les 19.00 hores.

Per al dimarts 22 té prevista una jornada de portes obertes del seu centre, al Jardí Botànic, de 10 a 13 hores.El dia 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer, la malaltia neurodegenerativa amb més incidència. De moment, continua sent una patologia sense cura però els darrers avenços mèdics han avançat el diagnòstic, un petit pas, sobretot si és té en compte que la prevalença es multiplica per 2 cada cinc anys, i arriba al 25% de la població de 80 anys. El repte, segons els experts és aconseguir un diagnòstic abans que els símptomes hagin aparegut. Tot i que actualment no hi ha cap fàrmac que aturi el seu desenvolupament i un diagnòstic precoç podria servir per intentar evitar les conseqüències més dures de la patologia i que els familiars que la pateixen pugui veure-la amb optimisme.

Dia Mundial de l'Alzheimer: Millores en el diagnòstic de l'enfermetat.

Segons les dades del Departament de Salut, el 2014, 112.000 persones estaven diagnosticades amb Alzheimer a Catalunya. És la malaltia neurodegenerativa més present entre la població, i sobretot, en edats avançades. De fet, a partir dels 65 anys, la prevalença es multiplica per dos cada 5 anys, arribant a un 25% als 80. La millora en el diagnòstic ha avançat l'edat en què es detecten els primers símptomes de la malaltia i també el fet que se'n diagnostiquin més, però aquesta és una qüestió que també va lligada a l'envelliment de la població, ja que l'edat és un dels factors més decisius de la malaltia, sense que s'hagin descobert altres causes plausibles.

Així ho explica el neuròleg del l'Hospital Clínic, Albert Lladó, que destaca com a aspectes positius, la millora de les eines per avançar el diagnòstic a fases més inicials, que ha de permetre actuar-hi amb més temps. Tanmateix, el principal escull dels experts és no tenir, encara, cap fàrmac que aturi el desenvolupament de la malaltia i de fet, els assajos clínics més recents proven medicaments que haurien d'intentar frenar el procés però hores d'ara encara se n'ha trobat cap.

Per això, Lladó reconeix que el repte més important és 'poder curar la malalta en una fase en què no s'hagin donat símptomes' . Per això, explica Lladó, caldria poder saber quines persones desenvoluparan 'en un futur' aquesta patologia. Conscient que és un 'camí llarg', Lladó es confirmaria en trobar alguna combinació que frenés les conseqüències d'una patologia que afecta el pacient, però també tots els familiars que els han de cuidar.

Darrera modificació elDilluns, 21 Setembre 2015 19:06

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web