Menu
RSS

unnamed

El Museu de l’Esmalt Contemporani de Salou celebra 25 anys

El Museu de l’Esmalt Contemporani de Salou celebra 25 anys

El Museu de l’Esmalt Contemporani de Salou (MECS), ubicat a la Torre Vella, celebra el vint-i-cinquè aniversari (1990-2015). Una efemèride que es commemora aquest dijous 29 d'octubre, a les 20h., amb la inauguració d’una exposició que pretén fer un recorregut per una selecció de treballs dels nombrosos artistes esmaltadors que han deixat la seva empremta a través de les exposicions, concursos i certamens biennals -un total de 7- que s’hi han organitzat i que han donat vida a aquest espai museístic tan singular i, únic a l'estat Espanyol.

Un espai que quan es va crear, el 1990 -Comissió de Govern de 25 de juny-, era únic al món que es dedicava a l’art de l’esmalt al foc sobre metalls i amb peces realitzades als segles XX i XXI, segons explica el seu director, inspirador i impulsor, Andreu Vilasís; esmaltador i creador del Departament d’Esmalt de l’Escola Llotja de Barcelona i a més d'autor de nombrosos articles i llibres com “L’art d’esmaltar”.

A la sala principal de la Torre Vella, s’hi podrà admirar, a partir d’avui i fins al 5 de desembre, un recull de les darreres obres incorporades al Museu. Així com també hi haurà diverses peces en record i homenatge als esmaltadors que durant els darrers anys han traspassat. A la sala de dalt hi haurà una exposició de nous esmalts, dels 7 premiats a les Biennals, i una mostra d’uns cartells d’aquests certamens. Hi haurà unes 40 obres, aproximadament.

La voluntat de creació del Museu de l’Esmalt Contemporani de Salou rau, principalment, en les figures de dues persones que van ser cabdals perquè l’Andreu Vilasís, resident a Barcelona, pugués fer realitat el seu somni de fundar un espai on hi tinguessin cabuda peces artístiques esmaltades de gran qualitat i bellesa. La seyora Carme Amat, “una salouenca de pedra picada” i l’alcalde de Vila-seca i Salou d’aleshores, Joan Maria Pujals.

A la Torre Vella de Salou s’hi va dur a terme una actuació de neteja i restauració interior per condicionar-la pel futur Museu, apunta Vilasís. Aquest va obrir al públic el 1991. Foren nomenats com a director del Museu el propi Vilasís i Núria López-Ribalta, com a conservadora.

Posteriorment, el MECS de Salou ha servit de patró perquè es fundessin diversos museus de l’esmalt a nivell internacional: l’Alte Mühle, a Himmerod (Alemanya, 1998); el Shosenkyo Ropeway Cloisonné Art Museum, mixte, d’esmalts històrics i contemporanis, a Tokyo (Japó, 1996); el Museum Voor Vlakglas a Emaillenkunst, també mixt, d’esmalts i vitralls, a Ravenstein, 2004, (Holanda); i, més recentment, el W.W. Carpenter Enamel Foundation Museum, a Kentucky (USA).

Segons Núria López-Ribalta “ens sentim molt agraïts amb l’Ajuntament de Salou per haver creat i adequat, en el seu moment, el Museu de l’Esmalt Contemporani. Ens agradaría molt que s’hi pugués abocar més pressupost perquè la instal·lació tingués una revifada”.

Darrera modificació elDimecres, 28 Octubre 2015 20:37

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web