Logo
Imprimir aquesta pàgina

L’Ateneu Llibertari de Cambrils vol treballar en la creació d’horts urbans

L’Ateneu Llibertari de Cambrils vol treballar en la creació d’horts urbans

L’Ateneu Llibertari de Cambrils vol treballar en la creació d’horts urbans integrats en la trama urbana local. Un dels primers espais que es voldria transformar seria la zona enjardinada del parc infantil que hi ha just al costat del Casal Popular.

Voldrien que aquest fos el primer espai col·lectiu d’aquestes característiques però se’n plantegen que n’hi hagi d’altres. Per tal de tirar endavant el projecte, aquest dimarts van realitzar una xerrada sobre ‘Horts urbans’, a càrrec del pagès d’agricultura ecològica Toni Gràcia, després de la qual es posaren mans a l’obra per crear una comissió. Ara, el primer pas a seguir serà demanar permís per l’espai al consistori.
“Canviar jardins inútils i donar-los una altra sortida”. Aquesta és la idea en la que treballa des de fa temps el pagès d’agricultura ecològica Toni Gràcia. Ell assegura que “no estem en contra de les flors”, però creu que en el moment actual, cal donar alternatives per tal que la societat tingui cura d’espais col·lectius vinculats a una alimentació més sana.

Toni Gràcia reflexionava sobre el fet que hem importat idees de jardins que no són pròpies de la nostra zona. Un exemple n’és la gespa, pròpia dels espais nòrdics però molt cara de mantenir al Mediterrani. En canvi, el clima mediterrani permet conrear plantes aromàtiques que serien ideals per usos gastronòmics però també terapèutics. Per Gràcia “quan ens fem una cremada sortim corrents a la farmàcia a comprar una pomada. Amb una planta d’aloe vera no ens caldria res més”.

Gràcia creu que el tipus de vida que portem i la pròpia societat ens estan “portant cap a espais individuals, però en canvi, amb la crisi, cal agafar consciència que en l’entorn actual és impossible sobreviure sols. Ens cal ser imaginatius i inventar-nos recursos”. I en aquest sentit, Gràcia és molt crític amb el fet que “tan infants com adults ens hem desvinculat tant de la terra que ja no coneixem quins són els productes de la temporada a l’hort. El mercat ens dóna la falsa idea que sempre hi ha de tot, però això no és cert”. Per  contra, ell pensa que “l’agricultura pels nens té moltes vessants artístiques i a més, és un camp per a l’experimentació. És molt enriquidora emocionalment i també a nivell terapèutic”.

Per tot plegat, des de l’Ateneu Llibertari de Cambrils han creat una comissió de voluntaris amb la intenció de crear un hort urbà col·lectiu. La primera zona en la que s’ha pensat és en l’espai enjardinat que hi ha just al costat del Casal Popular, als laterals del parc infantil. L’espai és usat sobretot per infants que, d’aquesta manera, podrien estar molt més en contacte amb l’agricultura ecològica i conèixer a nivell vivencial que és un hort i quins són els productes que s’hi conreen.

Un cop decidit l’espai, el primer pas serà demanar permís per utilitzar-lo com a hort. Si la idea tingués una bona acollida no es descarta crear altres espais dedicats a horts urbans, una idea que està tenint molta embranzida en altres països i que, des de fa uns anys, i de manera tímida, comença a implementar-se a Catalunya.
I justament per tenir una idea pràctica d’allò que pot aportar l’agricultura ecològica, l’acte finalitzava amb una degustació de pinxos vegans elaborats a partir de verdures ecològiques de la temporada acompanyades d’altres ingredients com algues o quinoa.

Darrera modificació elDijous, 05 Març 2015 22:18

L'últim de

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.