Menu
RSS

unnamed

Transaccions de favors: Banc del Temps de Cambrils

Transaccions de favors: Banc del Temps de Cambrils

És una banc, però no mou diners. Millora la qualitat de vida dels seus usuaris, però no cobra interessos. Els principals actius del Banc del Temps de Cambrils no els posen grans fons d’inversió, sino les persones. Aquesta entitat, que va néixer fa quatre anys, posa en valor les aptituts i coneixements de cadascú i promou l’intercanvi entre iguals de petits serveis o coneixements.

La filosofia és clara, una hora del meu temps, per una hora del temps d’un altre. Recentment, el Banc del Temps ha arribat a les 1.000 hores compartides aquest 2013. Qui va dir crisi?

Segons comenta el president de l’associació, el seu lema és “tenim el que necessitem si utilitzem el que tenim”. Pérez alerta que, a més de l’exclusió econòmica, existeix una exclusió relacional, ja que “s’han primat els serveis i recursos mercantilitzats i s’ha devaluat la cura i l’hospitalitat”. Per aquest motiu, el president assegura que “els bancs del temps ajuden a revalorar i crear vincle social”.

La Conchita acaba d’arribar al Banc del Temps de Cambrils. Un familiar li ha recomanat l’experiència de compartir el seu temps i vol donar-se d’alta com a sòcia. El procés és simple. S’omple una fitxa amb les dades bàsiques de l’usuari i ja estàs dins. L’únic requisit és ser major d’edat i, en cas de tenir entre 16 i 18, és necessari un permís patern. El contacte per fer els intercanvis es fa directament entre els membres del banc, encara que sempre s’ha de buscar un equilibri entre les hores que aportes de servei i les que reps. “Cadascú ofereix el que sap fer. Sigui el que sigui tot té el mateix valor, una hora és una hora. No hi ha diners de per mig”, recorda en Fernand Martin, usuari des de fa tres anys i que avui dedica una part del seu temps a atendre a la secretaria del banc.

La Conxita fulleja els perfils de la resta de socis examinant quins són els interessos i els oferiments que es poden trobar. Classes de guitarra, massatges, bricolatge, informàtica, costura, atenció a persones... La Conxita és llevadora de professió i vol oferir el seu suport a dones embarassades o mares novelles que busquin ajuda. A canvi, busca algú que pugui ensenyar-li a fer anar la seva nova càmera de fotos i vol apuntar-se als grups de conversa en anglès. Com ella, prop de 200 persones integren aquesta xarxa, un 70% d’elles dones. La majoria són de Catalunya, però també tenen membres del Marroc, Alemanya o Rússia que han trobat en el Banc del Temps una manera d’integrar-se a la comunitat d’acollida. Per franges d’edat, un 45% tenen menys de 50 anys.

Una vessant molt important del Banc del Temps de Cambrils és la programació d’activitats en grup i l’organització de conferències obertes. Així, cada cert temps s’organitzen trobades culturals i excursions que serveixen per a què la gent es conegui i poder crear així vincles entre els usuaris. “A vegades a la gent li costa agafar el telèfon i trucar a algú que no coneix de res per demanar-li una mica del seu temps. Aquesta és una forma de trencar barreres. Al final, hem de tenir en compte que aquí tots estem pel mateix motiu i que a banda de poder donar un servei podem rebre ajuda d’algú altre”, comenta en Fernand.

La següent xerrada programada tindrà lloc el dia 11 de desembre i versarà sobre les vivències d’una jove cooperant a l’índia de la mà de la Fundació Vicenç Ferrer.

El Banc del Temps s’ha convertit en l’entitat número 200 del registre municipal de Cambrils. Es va gestar com a grup el 2009 però fins ara no s’havia constituït com a associació. El vicepresident de l’entitat, Francesc Mur; la secretària Montse Mañé, i altres membres de la junta, van rebre el diploma de reconeixement com a entitat 200 de mans de l’alcaldessa Mercè Dalmau i la regidora de Relacions Cíviques, Laura Mellau. Els va acompanyar la representant de l’Associació Salut i Família (que coordina els Bancs del Temps de Catalunya), Josefina Altès, que va afirmar que el Banc del Temps de Cambrils és una referència a la zona que ja ha apadrinat altres projectes.

Centre Cívic Les Basses 
Tel. 977 368 217 ext. 622
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Horari d’atenció al públic: 
Dilluns i dimecres de 10:00-12:00h. Dijous de 17:30-19:30 h.

Darrera modificació elDijous, 05 Febrer 2015 17:49

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web