Menu
RSS

unnamed

Testimoni viu de la Vila-seca inquieta: El Centru celebra 120 anys

Testimoni viu de la Vila-seca inquieta: El Centru celebra 120 anys

El 9 de novembre de 1893 naixia a Vila-seca el Centre Joventut Catòlica. Després d’uns anys buscant el seu lloc per diferents cases de la vila, el 1911 s’instal·len a la seva ubicació actual, al número 2 del carrer del Compte Sicart.

Enguany, i rebatejada com la Societat El Centru, celebra els seus 120 anys amb la voluntat de no defallir en allò que uns pocs vila-secans inquiets van fundar per remoure la cultura entre els veïns quan només era una vila agrícola. El Centru, que formen una vuitantena de socis, segueix custodiant avui l’esperit inquiet i crític que van exercir fa dècades les quatre societats que històricament han format part de la vila, amb El Fènix (1875), l’Ateneu Pi i Margall (1929) i Las Vegas (1962).

El Centru va acollir la primera sala de cinema del poble, va veure néixer els primers grups folklòrics, les associacions juvenils i diferents agrupacions culturals com l’Esbart Dansaire o els grallers. Va donar veu a la sarsuela, les sardanes i les primeres caramelles. Va ser seu de conferències polítiques a les acaballes del franquisme i encara avui acull xerrades i col·loquis polítics i culturals. Va actuar d’escola durant una època i, fins i tot, va tenir equip de bàsquet i l’únic equip d’handbol que hi ha hagut mai a Vila-seca.

Però si hi ha una activitat que ha anat lligada al Centru al llarg d’aquestes dotze dècades d’existència, aquesta és el teatre. La companyia La Tramoia, que va néixer a finals dels anys 60, va ser l’hereva teatral de tots aquells que van passar per l’escenari del Centru al llarg dels anys. Encara avui són la columna vertebral de l’entitat i la font principal de sang nova. Aquest Nadal, com sempre, s’encarregaran d’oferir als vila-secans i vila-secanes la representació dels Pastorets, pràcticament l’únic costum que s’ha mantingut inalterable des del naixement de la societat.

El seu president, Josep Pujals Carraté, defensa que “Catalunya l’ha fet l’associacionisme. Quan les administacions locals no aportaven res eren les societats les que feien crèixer les comunitats i ara sembla que estiguin deixades de la mà de Déu”. Es nega a pensar que el paper del Centru ja no tingui sentit en la societat actual. “No és fàcil, però val la pena seguir amb tot el que hem construït”, etziba, “abans eren les ONG’s de l’època, que van facilitar l’accés al lleure a moltes persones. Avui, encara hi molta feina a fer”. “Aquí s’han format generacions de gent amb una alta capacitat crítica”, assegura. 

Els principals reptes que sobrevolen el Centru en aquests moments són la necessitat d’una reforma en les seves instal·lacions, així com l’entrada al món 2.0 per tal de donar una nova embranzida a l’entitat, arribant a un públic més ampli i implicant a noves persones en el projecte. “Volem renàixer, però sense perdre la nostra identitat”, afirma en Josep Pujals, que tanca amb un missatge: “Celebrem aquests 120 anys amb la intenció d’agafar l’empenta per arribar en plena forma als 125”.

Darrera modificació elDijous, 05 Febrer 2015 17:49

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web