Menu
RSS

banner ILCD 4

Neix a Salou un banc on compartir és la norma i els diners estan prohibits

Neix a Salou un banc on compartir és la norma i els diners estan prohibits

Acaba de néixer a Salou el primer banc que no fa transaccions amb diners. El seu valor és el temps i l’únic interès que es multiplica és el de compartir favors entre els seus usuaris.

Cinc veïnes de la ciutat han posat en marxa el Banc del Temps de Salou, una entitat sense ànim de lucre que neix per tal de generar una xarxa d’intercanvis i cooperació entre els veïns i veïnes del municipi. La seva activitat es basa en compartir temps per tal de resoldre problemes de la vida quotidiana.

Aquest concepte de banc té com a capital el temps de les persones. “Qualsevol té habilitats i coneixements que pot compartir amb algú que els necessiti. Nosaltres el que fem és generar el vincle”, exposen. A més, al Banc del Temps poden entrar igualment persones grans i joves, homes o dones, sense tenir en compte el seu nivell econòmic o educatiu. “Els favors que es poden oferir van des d’hores de conversa en anglès, a passejar gossos o regar les plantes”, comenten.

La Carme Royo va ser la impulsora de la idea. “Em vaig trobar en un moment donat que necessitava algú per fer-me un favor i no vaig saber on acudir”, explica. Quasi de casualitat va trobar el Banc del Temps de Cambrils i va pensar en entrar-hi a formar part. Es va posar en contacte amb ells i poc a poc li va anar creixent la idea de fundar un de propi a Salou. “De seguida vaig posar fil a l’agulla i vaig començar a buscar suports. Tothom ens ha rebut amb els braços oberts”, afirma.

En els seus inicis, el Banc del Temps de Salou va comptar amb el suport de la Sílvia i la Maria Rosa, treballadores de l’Ajuntament que van ajudar a fer les primeres passes, així com de l’anterior regidora de Benestar Social, la Martina Fourrier –i actualment la Estela Baeza–.

Cap de les cinc fundadores que formen l’equip gestor havia participat abans en un Banc del Temps, però ja porten dos mesos treballant en la fundació del de Salou i en poc temps s’han convertit en grans especialistes. En aquest temps han rebut recolzament des d’altres Bancs del Temps, com els de Cambrils i el Moyanès, a més de formar-se gràcies a l’assessorament i els tallers de l’Associació pel Desenvolupament dels Bancs del Temps (ADBT) i l'associació Salut i Família. 

Ara, després d’enllestir tota la paperassa, confien en poder començar a recollir els fruits. De moment estan donant-se a conèixer en el municipi per tal d’ampliar la massa d’usuaris i aconseguir tenir una oferta i demanda fluida de favors. Ja hi ha 14 usuaris registrats al Banc del Temps de Salou i aquesta mateixa setmana s’ha efectuat el primer intercanvi.

Per entrar a formar part del Banc del Temps, s’ha de concertar una entrevista a través de l’adreça de correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. . L’entitat ja té seu, en un dels despatxos del Centre Cívic, a la planta soterrània. De fet, han aconseguit fins i tot un ordinador que els ha donat l’institut Jaume I. L’horari d’atenció és de dilluns a dimecres, de 17 a 19 hores, i els divendres, de 10 a 12 hores. 

Els únics requisits per formar-hi part són ser major d’edat i complir amb la normativa dels Bancs del Temps. “Cal assumir que es fan intercanvis de favors, sense cap tipus d’interès material. Tampoc fem intrusisme laboral i els intercanvis han de ser puntuals, no una cosa rutinària”, expliquen. 

El proper 26 de febrer (a les 19.30 hores) organitzaran la presentació del Banc del Temps a la Sala Costa Daurada del Centre Cívic. Es projectarà la pel·lícula 'Time as money', un documental sobre els bancs del temps als Estats Units. Més endavant, tenen previst convocar reunions d’usuaris per crear vincles entre ells. “Volem que neixi una comunitat de confiança i promoure la cooperació entre els veïns”, conclouen aquestes banqueres del temps.

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web