Menu
RSS

unnamed

Bona marxa del Programa Pacient Expert Catalunya a Salou

Bona marxa del Programa Pacient Expert Catalunya a Salou

Els professionals de la salut defineixen el pacient expert com aquella persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se’n i tenir-ne autocura, sabent-ne identificar els símptomes, responent-hi d’una manera apropiada i adquirint l’habilitat que l’ajudi a gestionar l’impacte físic, emocional i social de la patologia, millorant, la seva qualitat de vida. 

Al voltant d’aquesta figura gira el Programa Pacient Expert Catalunya, que s’inspira en experiències a nivell internacional, com Gran Bretanya, on s’han constatat efectes positius per a la salut.

Segons explica Assumpció González Mestre, cap de Programa Pacient Expert Catalunya del Departament de Salut, “estem davant d’un programa comunitari d’aprenentatge entre iguals” en què “socialitzem la malaltia crònica, perquè, habitualment, en certa manera, estigmatitza”. 

El Programa Pacient Expert Catalunya consisteix en formar grups de 10-12 persones que tenen un mateix problema de salut crònic i viuen en la mateixa comunitat. Un d’ells és identificat com a pacient expert en base als seus coneixements, habilitats i actituds al voltant de la malatia, per un costat; i la seva motivació, disponibilitat i habilitats comunicatives per l’altre, i és qui condueix el grup.

Els professionals sanitaris de diferents perfils actuen com a observadors del grup i s’encarreguen de formar el pacient expert, seguint la metodologia establerta pel Programa. 

Els participants del grup accepten voluntàriament compartir durant nou sessions, una a la setmana, d’una hora i mitja de durada, aproximadament, els seus coneixements, les seves vivències i les seves experiències al voltant del problema de salud crònic que tots ells tenen.

Salou té quatre pacients experts. Un d’ells és Joaquín Nogueras, que viu al municipi des de 1978. A rel d’una operació cardíaca l’any 2014 ha de seguir un tractament a base d’anticoagulants orals (Sintrom). 

La Waleska Badia, responsable del Programa Pacient Expert Tarragona a Tarragona-Reus-Terres de l’Ebre va posar-se en contacte amb ell i li va proposar de participar en unes sessions com a pacient expert. Ell hi va accedir. “Intercanvies opinions i experiències amb altres persones que fan el mateix tractament que tu”, comenta, i “és positiu perquè has d’aprendre a conèixer-te i a conviure amb un tractament”, assenyala Nogueras. 

Montserrat Carreras, per la seva banda, va començar amb el tema del pacient expert perquè té una malaltia pulmonar oclusiva crònica (MPOC). “Jo no havia parlat mai en públic, però em va sortir bastant bé”, explica. I afegeix, “a mi em va servir per conèixer millor la malaltia”. A les sessions referents a l’MPOC, per exemple, s’apren a fer anar els inhaladors, una acció important que molta gent desconeix.

Carmen Ciurana, que viu a Salou des de fa 10 anys, va patir una embolia pulmonar. Va romandre a la Unitat de Cures Intensives durant 22 dies. Des d’aleshores, pren anticoagulants orals. Gràcies al Programa Pacient Expert entén molt bé com funciona el medicament, que retarda la coagulació de la sang. 

Per últim, Francisco Espinosa és un pacient expert de 73 anys que parla d’experiències molt maques amb persones que han perdut algun familiar per culpa de la diabetis, una de les seves patologies cròniques.

Darrera modificació elDivendres, 17 Febrer 2017 13:47

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web