Menu
RSS

unnamed

La integració com la millor lliçó de vida a l’escola Sant Bernat Calvó

L’escola commemora cada 2 d’abril el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme amb la implicació de tot l’alumnat. L’escola commemora cada 2 d’abril el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme amb la implicació de tot l’alumnat.

Aprofitar les diferències com una via d’aprenentatge i creixement. Aquesta és la filosofia que segueix l’escola Sant Bernat Calvó de Vila-seca. Dins del seu projecte educatiu, un dels pilars és el de l’escola inclusiva i en aquest sentit ha jugat un paper clau l’arribada al centre de l’Andoni Manzanares, un nen d’onze anys amb autisme. 

La seva mare, Alejandra Salor, explica que sempre van tenir clar que volien escolaritzar el seu fill al Sant Bernat, on va estudiar el seu fill gran i ella mateixa. “Mai havien tingut un cas així, però des del principi van fer un gran esforç per integrar-lo”, afirma. “Per què no pot anar un nen amb autisme a l’escola? La gent ha de conèixer les diferències i ell també ha de veure comportaments normalitzats”, sintetitza l’Alejandra.

L’arribada de l’Andoni va suposar tot un repte per a l’escola,  però ara, quan està a punt d’acabar la seva escolarització, el centre valora l’experiència com un enriquiment per a tota la comunitat educativa. Així ho afirmen les tutores que ha tingut l’Andoni al llarg d’aquests cursos, Judit Solé, Rosa M. Gual, Feli Xatruch i Magda Rión, que s’han anat formant específicament per completar la integració de l’Andoni. També les professores d’educació especial del centre, Tere Bruy i Montse Sans, així com la directora, Laura Chamorro i l’anterior director, el Josep M. Pérez. 

A partir de P-4, l’Andoni va comptar amb el suport de la seva vetlladora, Maite Terrer, que ha fet l’acompanyament a l’aula durant tota la seva vida escolar. “Al llarg d’aquests anys ha evolucionat molt, però jo també he après molt”, reconeix. El seu paper, a més, permet mantenir el ritme de la classe amb la resta de companys. “Ell té clar quan és l’hora d’escoltar, quan s’han de fer les activitats i quan s’ha de jugar”, comenta. Des de fa uns anys, a més, comparteix l’escolarització amb el Col·legi d’Educació Especial Sant Rafael, a Tarragona, on rep una atenció més específica pel seu trastorn.

“La gent potser pensa que aquí no pot aprendre, però això és només en el sentit acadèmic. Es poden aprendre moltes més coses, no només números i lletres”, diu la mestra d’educació especial.

A més, la presència de l’Andoni ha servit no només per normalitzar i visibilitzar l’autisme, sinó també com una forma de créixer personalment per als seus companys. “El grup s’enriqueix molt de veure el que li aporta aquest nen. Els humanitza, els sensibilitza, estan més abocats als altres. Els surt voluntàriament fer coses per ell i això quan siguin més grans els serà mol útil. Aquests valors els adquireixen per l’exemple d’ell, ja que d’una altra forma seria difícil de transmetre”, subratllen les seves tutores. 

“Tots els seus companys el tenen com un germà petit”, afegeix la mare de l’Andoni. “Han après que hi ha diferències entre les persones i que tothom té cabuda a la societat. És admirable com han sabut conèixer i gestionar les seves emocions. Han crescut en intel·ligència emocional”, conclou.

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web