Menu
RSS

unnamed

Cambrils acollirà la 23a Trobada de portants del Sant Crist de Catalunya

Imatge de 2017 del Sant Crist a l’interior de la parròquia de Santa Maria de Cambrils, amb tots els membres de la junta de la Congregació de la Puríssima Sang. Imatge de 2017 del Sant Crist a l’interior de la parròquia de Santa Maria de Cambrils, amb tots els membres de la junta de la Congregació de la Puríssima Sang.

Cambrils acollirà el proper dia 7 d’octubre, per primer cop a la història de la vila, la Trobada de portants del Sant Crist de Catalunya. Aquesta és la vint-i-tresena edició i es tracta d’un esdeveniment religiós que organitza la Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Cambrils, entitat presidida per Francesc Micó des de fa poc mes d’un any.

Segons explica Micó, “esperem l’assistència d’una vuitantena de portants de tot Catalunya i d’unes 200 persones al Viacrucis que es realitzarà el mateix dia 7 a les 10 del matí a l’església de Santa Maria, un acte obert a tota la ciutadania, als congregants de la Puríssima Sang i també als seus acompanyants, que podran anar vestits amb la vesta negra”.

El programa de la trobada de portants del Sant Crist de Catalunya s’iniciarà ben d’hora, al matí, amb un esmorzar multitudinari, al qual es preveu que hi assisteixi l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. A continuació, tindrà lloc el Viacrucis, on els participants que ho desitgin podran dur la imatge de l’Agonia, una talla que fou regal del pastisser de Cambrils, Salvador Cabré, a la parròquia, i que fou beneïda el 30 de març de 1947.

En finalitzar aquest acte litúrgic es farà una missa concelebrada, oberta a tots els feligresos, presidida per l’Arquebisbe Pujol, a la mateixa església de Santa Maria, situada al cor de Cambrils. I quan acabi l’ofici religiós, la Puríssima Sang de Cambrils té previst atorgar un obsequi a totes les congregacions assistents a la trobada. Es tracta, concretament, de la litografia d’una aquarel·la de la prestigiosa artista cambrilenca Nuri Mariné, que representa la façana de l’església de Santa Maria. 

Així mateix, se’ls donarà un llibre sobre els 250 anys d’història de la Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Cambrils, escrit per Josep Salceda Castells, cronista de la vila, traspassat l’any 2011.

Un pic finalitzada la missa, els participants participaran en un dinar de germanor; i en el transcurs de l’àpat es donarà el testimoni, una creu de fusta, a la congregació que organitzi la trobada l’any vinent, que es preveu que sigui la ciutat de Manresa. 

El proper dia 7 d’octubre Cambrils rebrà portants del Sant Crist de poblacions com Reus, Valls, Montserrat, Sabadell, Manresa, Sant Just Desvern, Corbera de Llobregat, Sant Martí de Sarroca, Cabra del Camp i Torrelles de Foix, entre altres viles.

La Trobada de Portants del Sant Crist de Catalunya es duu a terme cada any en una ciutat o poble que ho demani. Ja porta 23 edicions i Cambrils és el primer cop que l’acollirà i en portarà tota l’organització.

La Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Cambrils data de l’any 1754 (s. XVIII), però segons explica Jaume Sedó Ortoneda, membre de la junta, “l’antropòleg Àngel Vallverdú poseeix un document que podria donar fe de l’existència de la Congregació abans de l’any 1754”. 

Segons l’obra de Josep Salceda, la Congregació és l’entitat més antiga de les existents a Cambrils. La seva història “només l’hem pogut refer a partir dels dos llibres que sobre aquesta institució de la Parròquia de Santa Maria es conserven a l’Arxiu Històric Diocesà de Tarragona. Un, enquadernat en cartró, és el llibre de comptes anomenat Llibre de carga i data, que recull els detalls dels ingressos i les despeses de la Congregació en el curs dels quals cent anys que van des del 1847 fins al 1940. L’altre, enquadernat en pell de bou, recull els inicis fundacionals, les ordinacions o estatuts (...) i les actes i reunions d’una bona colla d’anys, exactament des del 12 de juny del 1814 fins al 15 de març de 1896”.

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web