Menu
RSS

unnamed

Els moviments feministes comencen a organitzar-se

Fa tot just un any, Vila-seca va celebrar la primera vaga feminista amb una manifestació pels carrers del municipi. Fa tot just un any, Vila-seca va celebrar la primera vaga feminista amb una manifestació pels carrers del municipi.

26 d’abril de 2018. L’Audiència Provincial de Navarra dicta sentència contra els cinc membres de ‘la Manada’ gairebé dos anys després que abusessin sexualment d’una noia de 18 anys en els ‘Sanfermines’. Els jutges decreten 9 anys de presó en considerar que la víctima no va ser objecte de violació, sinó d’abús. Avui tots ells estan en llibertat. El cas de ‘la Manada’ va ser l’espurna. La necessitat de visibilitzar una problemàtica intrínseca de la nostra societat i combatre-la, la meta.

Les primeres passes van ser manifestacions gairebé espontànies. Dones i homes que van reaccionar sortint al carrer per expressar el seu malestar amb un cas molt mediàtic que ha portat al centre del debat públic una xacra com són les agressions masclistes. Avui, els col·lectius feministes sorgits arran d’aquelles manifestacions a Cambrils, Salou i Vila-seca comencen a tenir forma, cara i ulls, i treballen per constituir-se formalment com a entitats.

És el cas de la Coordinadora Feminista de Vila-seca, que ja treballa en la redacció dels seus estatuts per convertir-se en associació. “La nostra tasca és per visibilitzar la problemàtica del masclisme i intentar fer pedagogia a la societat de Vila-seca. Que tothom sàpiga que hi ha un espai on la dona pot venir a parlar lliurement, a empoderar-se i passar una estona d’igual a igual”, destaca una de les membres, Pilar Múrcia.

En aquest sentit, recalca el paper d’assessorament que ha jugat la Coordinadora en casos d’assetjament: “Fem suport emocional a dones que demanen algun tipus d’ajuda i els expliquem el circuit que poden seguir en cada cas”.

Pilar, a més, valora el creixement latent d’una consciència feminista col·lectiva. “El més maco que ens va passar al punt lila de la Festa Major va ser gent que va apropar-se només per donar-nos les gràcies per ser-hi. És d’agrair que la gent valori la nostra tasca i que hi hagi persones que estiguin pendent del que pugui passar”, explica. La Coordinadora va impulsar per primera vegada aquest Sant Antoni un espai d’informació per combatre les actituds sexistes. Una experiència que van repetir aquest cap de setmana per Carnaval.

De cara al Dia Internacional de la Dona, aquest divendres 8 de març, la Coordinadora ha convocat una manifestació feminista, a les 12h del migdia, que sortirà des del Mercat Municipal i acabarà a l’Ajuntament, on es faran les lectures dels manifestos. Abans, però, el dimecres s'ha fet un taller obert de pancartes i aquest dijous s’instal·larà una taula informativa durant tot el matí al mercat ambulant.

La concentració del 8M convocada a Vila-seca, a més, comptarà amb el suport del grup Feministes Salou. Aquest col·lectiu, amb presència a les xarxes socials des de fa cosa d’un any, ha fet una crida a la participació de la gent de Salou per tal d'aconseguir voluntaris i voluntàries i començar a organitzar-se.

“Som un grup de noies que ens vam reunir per demostrar la nostra disconformitat per la sentència de ‘la Manada’ i a partir d’aquí vam pensar de fer un grup feminista. No ens coneixíem de res, però poc a poc ens hem anat fent amigues i ara necessitem que s’impliqui més gent”, comenta una de les impulsores, Marta Vallespí, que demana també la implicació dels homes en aquesta lluita.

“A mi personalment me dol que a un municipi com Salou no existeixi cap lloc on les noies puguin recórrer si pateixen algun cas d’assetjament a la nit de festa, per exemple”, afirma. “No podem anar amb por pel carrer. Hi ha noies que van a córrer i no estan segures. És molt indignant que no puguem sortir al carrer tranquil·lament només pel fet de ser dones”, lamenta.

A Cambrils, les feministes s’han agrupat sota el nom de Les Filomenes, en homenatge a la Filomena Guinart, la única dona entre els 60 cambrilencs que van ser detinguts pel Franquisme durant la II República.

Una de les components del col·lectiu, Sara Estalella, explica com va sorgir: “Per la vaga del 8M de l’any passat ja vam trobar a faltar moviment d’algun col·lectiu feminista. A través del CDR ens van convidar a participar a la plataforma 8M del Camp i vam agafar les regnes a Cambrils per organitzar-nos”. 

Des d’aleshores s’han anat reunint i han dut a terme diferents accions, com col·locar cartells contra les actituds sexistes per la Festa Major. Fa cosa de dos mesos es van constituir de manera més oficial, dins del Casal Popular El Polvorí, i ara treballen per formalitzar-se com a entitat.

“Fiquem a debat temes que fins ara no s’havien parlat al municipi –considera la Sara–. Intentem que es parli del masclisme, que és un tema que sempre ha estat molt mort i que és molt necessari destapar”. Fins al 17 de març, i en el marc del Dia de la Dona, Les Filomenes organitzen les Jornades Feministes amb una dotzena d’actes.

Aquest dijous, es farà a El Polvori un taller de pancartes (18h) i s'inaugurarà l'exposició femART (20h). De cara a la jornada del 8M, es farà una manifestació unitària a la plaça de l'Ajuntament a partir de les 11.30h del migdia. Per aquest cap de setmana s'han organitzat lectures de contes per la igualtat i tallers d'autodefensa, entre d'altres. La programació completa es pot consultar al seu Facebook.

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web