Menu
RSS

Avui es posen a prova les sirenes de risc químic del PLASEQCAT

Avui es posen a prova les sirenes de risc químic del PLASEQCAT

Protecció Civil de la Generalitat prova aquest dimecres 25 d’octubre, a partir de les 10 hores fins al migdia, l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT per alertar la població en cas d’accident químic.

Al llarg del matí s’activaran seqüencialment 82 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 36 municipis catalans. L'Activació en alerta de les sirenes al Polígon Sud Tarragona començarà a les 11.40 hores. Deu minuts més tard, s'activaran les sirenes en fi d’alerta.

Cal recordar que cinc de les sirenes que es posaran a prova avui estan situades a Vila-seca: dues a la Pineda (Aquópolis i Escola Cal·lípolis), una al Colomí (Escola Sant Bernat), una a La Formiga (Escola Mestral) i una altra a Les Illes (Institut Vila-seca). Salou, per la seva banda, compta amb dues sirenes, ubicades a la urbanització Mirador i a Cova Mar. 

Aquesta prova, que es realitza dos cops l’any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en que es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real.

L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Durant la prova d’avui, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà a través del Twitter @emergenciescat (amb més de 209.000 seguidors) de l’activació de les sirenes a cada municipi, com es faria en cas d’accident real, a través del #ProvaSirenes.

Com en anteriors edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil enviarà un SMS a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. 

D'altra banda, el CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc. 

Des de Protecció Civil recorden que, en cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics.

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web