Menu
RSS

unnamed

Citen a declarar l'exalcalde Joan Maria Pujals com a investigat en el cas 3%

Citen a declarar l'exalcalde Joan Maria Pujals com a investigat en el cas 3%

El magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar 23 persones en qualitat d'investigades pel 'cas 3%' de suposat finançament irregular de CDC a través d'adjudicacions d'obres i serveis públics. Entre les persones que hauran de declarar hi ha l'exalcalde de Vila-seca i expresident de la Diputació de Tarragona Joan Maria Pujals.

Pujals va ocupar diferents càrrecs entre els anys 2009 i 2016 dins de Impulsa Grupo Ortiz SL, una de les empreses que suposadament van finançar el partit a canvi d'adjudicacions. Pujals va ser alcalde de Vila-seca de 1983 a 1993 i als anys 90 va ocupar les conselleries de Cultura i Ensenyament a dos governs de Jordi Pujol.

A les diligències prèvies, el jutge apunta que el vila-secà "ha estat un dels empresaris que es va concertar de manera encoberta amb alts càrrecs del partit polític CDC i altres càrrecs d'índole política, per obtenir l'adjudicació il·lícita de concursos públics a canvi del lliurament de "donacions" a fundacions lligades a CDC" com són Catdem i Forum Barcelona.

Tanmateix, De la Mata exposa que Pujals va mantenir "reiterades reunions" amb Andreu Viloca Serrano, administrador i tresorer de la Fundació Catdem, entre 2011 i 2013, i que es van produir "nombroses donacions" per part del Grupo Ortiz, a Catdem y a Forum Barcelona, l'any 2010.

D'altra banda, Vila-seca torna a aparèixer en aquesta investigació arran de l'adjudicació de la construcció de l'Escola la Canaleta. En concret, el jutge ha citat com a investigat a Antonio Cañellas Anto, president de Construcciones Deco SA, companyia que suposadament va rebre l'adjudicació del centre escolar a canvi de donacions a fundacions lligades a CDC.

Algunes de les altres 23 persones citades són, per exemple, el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, l'extinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Antoni Vives, l'exgerent municipal de l'empresa municipal BIMSA Constantí Serrallonga i l'exresponsable de règim intern i advocat de CDC Francesc Sànchez. També han citat altres càrrecs de Convergència i empresaris.

El jutge considera que van contribuir a "posar en marxa una estructura per finançar il·legalment el partit" mitjançant donacions a fundacions vinculades a CDC, com CatDem i Forum Barcelona, "alterant tot tipus de concursos públics". Les citacions estan fixades entre l'11 i el 22 de juny.

José de la Mata va assumir la causa que fins ara instruïa el jutge d'instrucció número 1 del Vendrell i aquestes citacions són les primeres diligències que practica. De fet, aquests investigats seran el primer cop que declaren al jutjat i encara no havien estat informats de les imputacions que se'ls atribueixen.

La causa està oberta per delictes de prevaricació, suborn, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, malversació de fons públics, frau contra l'administració, blanqueig de capitals, finançament il·legal de partit polític, falsedat en documents mercantils i tràfic d'influències.

Darrera modificació elDivendres, 25 Maig 2018 20:23

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web