Menu
RSS

unnamed

30 anys del Ball de Diables de Vila-seca. Tres dècades de foc

30 anys del Ball de Diables de Vila-seca. Tres dècades de foc

El Ball de Diables de Vila-seca cremarà més que mai aquest 2019. L’entitat commemora enguany els 30 anys del seu naixement i ho fa en el millor estat de forma de la seva història. Fa només cinc anys, l’entitat comptava amb una cinquantena de membres actius. Avui en són 150. El pròxim dijous 17 de gener, a les 20 hores, presentaran a l’Ajuntament tot el que han preparat de cara a un aniversari que promet soroll i pólvora.

Tot i que encara no poden desvetllar res, avancen que “per aquest 2019 mantenim els actes habituals i realitzarem altres espectacles més grans com el de la Trobada de Diables, a més d’actes per créixer en massa social internament, per recuperar gent antiga, d’altres més divulgatius, actes enfocats a la canalla, d’altres més col·laboratius amb altres colles... Començarem els actes a la Festa Major d’Hivern i acabarem amb un sopar oficial a finals de tardor”. El dia 17 també faran públic el logotip de l’aniversari que acompanyarà tot el merxandatge de la colla al llarg de l’any.

Una de les novetats per aquest Sant Antoni serà que per primera vegada hi haurà un correfoc petit la Nit del Foc, que se celebrarà el dissabte 19, a partir de les 18h. El Ball de Diables Infantil de Vila-seca, fundat l’any passat, va ser una de les grans fites de la colla, que va néixer l’any 1989.

“Un grup de persones de Vila-seca estava interessada en crear un ball de diables al poble. Van posar la mirada en el Ball de Diables de Tarragona, que s’havia creat al 1983, era la primera colla que s’havia recuperat a la zona i que va acabar sent la colla padrina”, recorda el secretari de l’entitat, Eloi Alcaide. El 22 de març del 89 cinc persones van fundar oficialment el Ball de Diables de Vila-seca. El 3 d’agost d’aquell any van actuar per primera vegada amb la colla padrina. “En aquells temps es vestia roba de sacs d’avellanes i pintada a mà de color vermell de qualsevol manera”, comenta.

juntadiablesvilaseca

Poc a poc es va anar incorporant gent i creixent com a colla. El 1991 es va incorporar el ceptre de Llucifer, obra de l’Antoni Mas, i el 1994, el ceptre de la Diablessa. Un dels dies històrics per la colla va ser l’1 de febrer de 2003, quan Vila-seca es va convertir en la primera i de moment única seu de la Trobada de Diables i Dimonis dels Països Catalans. Un dia que va aplegar  3.500 persones, una vuitantena de colles i moltes tones de pólvora.

El Ball de Diables de Vila-seca va estrenar fa poques setmanes la nova junta directiva, presidida pel Ferran López i formada per deu membres molt joves. “Intentem explicar molt bé les coses i que la gent s’involucri i senti més seu el ball”, apunta. Confia, a més, que un dels reclams històrics de la colla, disposar d’un local propi, es faci realitat a curt termini. De moment, l’Ajuntament ja ha posat a disposició l’antic local de l’Associació de Veïns del Colomí, a l’espera de fer un projecte de remodelació.

LES CITES 

Dijous 17 gener

20.00h Presentació de la imatge i el calendari del 30è aniversari (Sala Polivalent de l’Ajuntament)

Dissabte 19 de gener LA NIT DEL FOC

18.00h A la plaça d’Estudi
Correfoc Petit

19.30h A la plaça de Voltes
Ball de Sant Miquel

20.00h A la plaça de Voltes
Tabalada

20.15h A la plaça de Voltes
Correfoc

Dissabte 26 de gener

20.00h A la plaça d’Estudi
Carretillada

Darrera modificació elDimecres, 16 Gener 2019 20:34

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web