Menu
RSS

unnamed

El Cavall Alat d’Antoni Mas s’estrena com a nou element del seguici festiu

El Cavall Alat d’Antoni Mas s’estrena com a nou element del seguici festiu

La Festa Major de Sant Antoni no s’entén sense els cavalls. Ha estat així des de segles enrere. En èpoques on Vila-seca vivia de la terra i també ara, en plena era digital i del turisme de masses. Més enllà de la tradició i el seu nexe amb les curses, el cavall ha esdevingut símbol i identitat de Vila-seca. Ara, per reforçar aquest vincle entre el municipi i el món equí, s’estrena un nou element al seguici festiu, el Cavall Alat.

Durant els darrers dos anys, al taller de l’Antoni Mas, al carrer del Comte de Sicart, no hi ha hagut cap altre projecte entre mans. El ferrer i escultor vila-secà enllesteix ara els darrers detalls abans de presentar en públic el seu Cavall Alat. 36 quilos d’acer inoxidable i unes mesures d’1,7 metres d’alçada, similars a les d’un cavall real. “Només he pujat una vegada a cavall quan era nen. Vaig haver d’estudiar totes les proporcions a partir d’imatges de revistes per tal de definir unes mides realistes”, explica.

Tot i això, el cavall l’ha acompanyat tota la vida, i fins i tot abans de néixer, “des que el pare, l’any 1921-23, va fer la mili a les Cavalleries de Reus”, recorda. Era una època on el Cós de Sant Antoni se celebrava des del carrer de Mas Calvó fins arribar a les vies del Carrilet, a les Quatre Carreteres, rememora Mas.

La primera estàtua que va forjar, de fet, va ser un cavall i des d’aleshores aquest ha estat un element continu dins de la seva obra. Per això, quan des del consistori li van presentar la proposta de dissenyar un element festiu, no ho va dubtar. “Tinc diverses figures a casa fetes amb cavalls alats. Sempre recordo el símbol dels camions Pegaso que passaven quan era petit i també anar a veure el Cós cada any. És una mena d’obsessió que tinc. M’agrada molt la figura del cavall, que implica el transport i la confiança”, confessa.

Fill i net de ferrers, Mas és un artista del ferro. Des de ben petit ha conegut la professió a casa, però no va ser fins els 26 anys quan va entrar a l’Escola d’Art de Tarragona. Va ser alumne de l’escultor Lluís Maria Saumells, de qui va adquirir la sensibilitat artística.

Quasi per casualitat li va arribar l’encàrrec d’una de les seves obres més populars, l’Àliga de Tarragona, petició d’un grup de joves l’any 1986. “No teníem cap idea i vam anar a veure una mostra d’àligues a Girona per buscar idees. La vam fer de llautó, de qualsevol manera i improvisant, però després de patir molt, va sortir bé”, afirma. Després d’això, l’Antoni Mas ha estat l’autor de molts altres elements populars del territori i moltes colles de diables tenen ceptres amb el seu segell. Les primeres imatges populars que va crear, però, van ser els gegants Ton i Pineda, l’any 1983.

La presentació en societat del Cavall Alat tindrà lloc el pròxim diumenge 20 de gener, a les 18 hores, al Castell de Vila-seca. Serà una cita molt emotiva i plena de sorpreses, amb la participació de la resta d’entitats festives de la vila i un nen representant de cada escola. Participaran el Ball de Diables de Vila-seca, la Colla Gegantera i Grallers de Vila-seca, l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina, els Trabucaires del Comú i la Txaranga Band Tocats. A més, l’acte comptarà amb la presència extraordinària de l’Àliga de Tarragona i del Lleó de Reus com un reconeixement a l’Antoni Mas. En acabat, tots plegats protagonitzaran la Cercavila del Seguici fins a la plaça de l’Església.

De moment, el Cavall Alat no està vinculat a cap colla i serà portat per un grup de voluntaris. La roba pels portadors l’ha confeccionat la vila-secana Mar Altadill, de la botiga Marabú. Antoni Alburquerque s’ha encarregat de l’acompanyament musical, mentre que el reusenc Marià Gil ha fet la coreografia del nou element. Després de la seva estrena oficial, l’Ajuntament pretén presentar el nou element a les diferents escoles del municipi i el deixarà exposat a l’edifici consistorial.

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web