Menu
RSS

unnamed

El Castell de Vila-seca es convertirà en un centre d'art contemporani

El Castell de Vila-seca es convertirà en un centre d'art contemporani

El Castell de Vila-seca esdevindrà una sala d'exposicions d'art contemporani. Així ho ha anunciat aquest divendres l'alcalde, Josep Poblet, que ha explicat que l'Ajuntament signarà el pròxim mes de març un conveni amb una fundació cultural catalana que s'encarregarà de programar dues exposicions anuals d'artistes de renom.

Durant la presentació de la remodelació de l'edifici feta als mitjans de comunicació, el batlle ha avançat que l'obertura del Castell "donarà pas a què al sud de Catalunya, com a Girona i a Barcelona, tinguem un espai expositiu permanent per una col·lecció d'art contemporani molt important".

Tot i que el nom de la fundació s'anunciarà en les properes setmanes, sí que ha aclarit que el Castell obrirà al públic després de les eleccions del 26 de maig. L'espai, amb vocació de reclam turístic, serà d'entrada lliure. De moment, els pròxims deu dies s'han organitzat jornades de portes obertes per a la ciutadania.

La reforma del Castell ha permès transformar totalment l'edifici, que compta amb una superfície total de 1.800 metres quadrats on conviuen estances que conserven el seu esperit històric i altres sales diàfanes de gran tamany que acolliran les exposicions pictòriques i d'escultures. A més, una altra part de l'edifici es destinarà a centre d'interpretació de la història del Castell i el repoblament de Vila-seca.

Tanmateix, l'edifici també compta amb sales de reunions, despatxos i sales de treball que podran tenir un ús administratiu. En aquest sentit, Poblet ha afirmat que "tot i que no és la seva missió principal, en un futur és possible que s'hi traslladi de forma permanent alguna unitat del Patronat de Turisme o del departament de Cultura".

Després de 14 anys tancat al públic, Poblet ha assegurat que "hi faltaven només els acabats finals que hem volgut fer poc a poc acomodant les actuacions al pressupost". En aquest sentit, ha afirmat que "el Castell no era una prioritat, era un objectiu" i ha remarcat el paper que han jugat altres ens en el finançament de les obres, "més enllà de l'esforç que vam fer el seu dia per la seva compra".

Segons el consistori, la recuperació de l'immoble, adquirit l'any 2005, ha suposat una inversió de gairebé 7,2 milions d'euros. D'aquests, 3,3 milions corresponen al preu de compra de l'edifici i la parcel·la de 16.000 metres quadrats que l'envolta al comte de Sicart, darrer propietari d'un immoble datat al segle XII.

La reforma ha comptat amb un pressupost de quasi 3,9 milions, dels quals només el 15% són fons municipals. El 59% del finançament, 2,3 milions, han anat a càrrec de Repsol i un 15%, 600.000€, els va aportar Acesa, corresponents a la compensació per l'ampliació del tercer carril de l'autopista AP-7. A més, la Generalitat i l'Estat van col·laborar amb un 5% del pressupost.

"Ha estat una actuació molt complexa, per fases i costosa", ha reblat l'alcalde. La primera intervenció va consistir en la substitució de la coberta, afectada pels tèrmits. A partir de llavors es va rehabilitar de forma integral l'interior de l'edifici, incloent-hi la redistribució dels habitacles i la instal·lació d'un ascensor; la restauració de les façanes i el condicionament del jardí.

En paral·lel a les visites que es faran els pròxims deu dies, les obres continuen al recinte del Castell. En aquests moments, s'està construint una vorera perimetral que té per objectiu combatre les humitats que pateix l'edifici. I és que la convocatòria de les eleccions generals pel 28 d'abril ha obligat a accelerar les portes obertes, ja que a partir del 5 de març està prohibit per llei fer inauguracions.

Darrera modificació elDilluns, 25 Febrer 2019 11:47

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Tornar al principi

Blog

DYGICOM Diseño web